Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Титла и още 4 медала в последния ден на световната купа в Ташкент

4
Снимка: БФХГ

Титла и още четири отличия спечелиха българските гимнастички в последния ден  на световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекинстан).

Ансамбълът ни в състав Симона Дянкова, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева и Лаура Траатс стигнаха до титлата във финала с три топки и две въжета. Българките изиграха отлично сложното си съчетание, в което непосредствено преди състезанието старши треньора Весела Димитрова смени елемент заради възможността някои улавяния по новия правилник да не бъдат зачетени. Въпреки промяната гимнастичките ни играха уверено, без груби грешки и получиха оценка от 17.600 токчки, която ги качи на най-високото стъпало на почетната стълбичката. На второ място се класираха представителките на Украйна със 17.400 точки, а трети завърши петорката на  Русия със 17.100 точки.

Във финала с пет обръча националките ни се окичиха със среброто с оценка от 18.300 точки, като отстъпиха единствено пред тима на Русия, който получи 18.800 точки. Бронзовите медали станаха притежание на  грациите от Украйна с оценка от 17.050 точки.

В индивидуалната надпревара Катрин Тасева и Боряна Калейн спечелиха днес още 3 отличия. Тасева заслужи сребро във финала с бухалки с оценка от 17.400 и бронз в този с топка със същия резултат. Тя стана четвърта при изпълненията с обръч със 17.100 точки и с лента с 15.800 точки.

Калейн грабна бронз за съчетанието си с бухалки с резултат от 17.350 точки и записа седми места при другите си две изпълнения – с обръч с 15.900 точки  и с топка с 14.900 точки.

Близначките от Русия Арина и Дина Аверини доминираха и в днешните финали.  Победителката в многобоя Дина спечели титлата във финала с бухалки с 18.900 точки, а вицешампионката Арина беше най-добра на другите три уреда - с топка  със 17.850 точки, с обръч -  18.600 точки и с лента - 17.750 точки. 

След  среброто на ансамбъла и бронза на Катрин Тасева в многобоя  и спечелените 5 отличия днес българската делегация се завръща от световната купа в Ташкент с общо 7 медала.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна