Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Тодорова и Живко Петров представят концерта A Song for You

Снимка: архив

На 26 април, в зала „България” в столицата, примата на българския джаз Камелия Тодорова, заедно с един от най-изявените български джаз пианисти Живко Петров и неговото трио JP3, ще представят изцяло нов проект, озаглавен A Song for You. Концертът е част от фестивала Sofia Jazz Peak, който е в афиша на „Европейския музикален фестивал”. Подробности научаваме от Живко Петров:

Ще представим джаз стандарти, неизпълнявани от нас досега, както и любимите песни на Камелия от 80-те години, преаранжирани от мен. От 2009 година не сме работили съвместно. Досега с нея имаме записани два албума – „Перли“, който излезе през 2001 година и беше акустичен, за пиано и глас.  Feels Like е вторият, който излезе през 2008 г. с поп песни, преаранжирани от мен като джаз стандарти. Изпълнението е на трио JP3 – освен мен, то включва Веселин Веселинов-Еко – бас и Димитър Семов – ударни. След толкова години се събираме отново в зала България. Както казах, ще да представим джаз стандарти в нов вид, както и обичани от почитателите на Камелия Тодорова песни от началото на соловата й кариера. Сред тях са творби на композитори като Тончо Русев, Александър Бръзицов, Вили Казасян и много други. За мен е чест и голяма отговорност да ги представим по един различен начин.

Камелия Тодорова е сред най-добрите български джаз певици. До момента има издадени 9 албума, а кариерата ѝ на сцената продължава вече почти 40 години.  Тя  е изградила свой стил, а талантът ѝ позволява да пее в различни стилове – джаз, поп, рок, соул, фънк и ар енд би. „Не ме гледай така, момче“, „Прошепнати мечти“, „Теменуги“ са сред песните, които ще останат в родната музикална съкровищница. Нейната звезда изгрява още през 1980 г., когато печели Голямата награда за изпълнител на фестивала „Златният Орфей”. През годините певицата е работила с музиканти като Людмил Георгиев,  Милчо Левиев, Антони Дончев, Румен Тосков, Живко Петров, Ангел Заберски-син, Симеон Щерев, Теодоси Спасов и др. В кариерата си може да се похвали със съвместни изпълнения с джаз легенди като Стан Гец и неговия оркестър, групата на Чарлз Мингъс. Била е на една сцена с имена като Сара Вон, Майлс Дейвис, Били Престън, Луи Белсън и др.  Камелия Тодорова е първата българска певица, подписала договор със западна компания – Virgin Records. Тя издава два нейни сингъла – Bursting at the Seams (1985 г.) с продуцент Роджър Тейлър от Queen и нейната версия на класическия хит на Арита Франклин Chain of Fools(1986 г.)

Живко Петров е един от открояващите джаз пианисти на българската сцена през последните 20 години. Освен като музикант, създал свое място сред най-добрите джазмени като изпълнител и композитор, той е особено популярен и като аранжор. Работи с имена като Лили Иванова, Белослава, Мирослава Кацарова, Хилда Казасян, Камелия Тодорова… Има съвместни клавирни проекти с други пианисти – Ангел Заберски-син, Георги Черкин, Иван Янъков.  Един от най-успешните му проекти е с неговото трио JP3. Имат издадени няколко албума, а музиката създадена от Живко Петров в който и да е жанр – джаз или поп, се радва на много голямо признание и уважение от страна на неговите почитатели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени