Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара: Отношенията с Брюксел може да се подобрят, ако ЕС прилага споразумението за мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е получила само 790 милиона от общо 3 милиарда евро, обещани от Европейския съюз съгласно споразумението за ограничаване на потока мигранти от Турция към Европа. Това обяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Калън добави, че отношенията между Брюксел и Анкара могат отново да бъдат на правилния път, ако Европейският съюз прилага условията на мигрантското споразумение.

Отношенията между Европа и Турция се обтегнаха по време на кампанията преди референдума за промяна на Конституцията на страната, припомня Ройтерс.

Калън съобщи също, че Реджеп Тайип Ердоган ще поиска отново да се присъедини към управляващата Партия на справедливостта и развитието, след като окончателно бъдат обявени резултатите от референдума от 16-и април за промяна на Конституцията и разширяване на правомощията на държавния глава. Ако партията поиска, ще бъде обсъден и въпросът за това Ердоган да оглави формацията, допълни Калън.

Досега президентът трябваше да остава над партийната политика, но това изискване беше премахнато с одобрените 18 промени на Конституцията, посочва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна