Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Моллова и Милена Лазарова са солистки в концерта тази вечер

"Камерата Орфика" свири Моцарт и Чайковски под палката на Иван Кожухаров

Снимка: pixabay.com

Концертът е  от цикъла "Солисти интерпретатори" на камерния оркестър "Камерата Орфика" към Нов български университет. Идеята е да бъдат представени големи имена от европейската музикална сцена пред публиката в столицата. Досега като диригенти и солисти на състава са гостували  Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис, Кристоф Хагел,  Гюнтер Пихлер, Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Жерар Козе, Волфганг Клос, Такаши Шимицу, Найден Тодоров.

През последните няколко сезона съставът има изключително активен концертен живот, включващ и турнета в държави като  Австрия, Полша, Япония, Финландия. За първи път днес концертът е в зала "България".  Диригент ще бъде Иван Кожухаров. Биографията му "крие" специализация (след завършването на Държавната музикална академия в София) в консерваторията "Николай Римски-Корсаков", където учи при Арвид и Марис Янсонс; бил е полуфиналист на конкурса "Херберт фон Караян" в Берлин, носител е на Голямата награда на името на Бела Барток от Третия международен конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. Същата година участва във филма, посветен на 100-годишния юбилей на Бела Барток, копродукция на Унгария, САЩ и Канада. Гастролирал е в почти цяла Европа, както и в Египет и Куба.

СнимкаПрограмата включва Нощна серенада (Serenatta noturna) в ре мажор и Концерта за две пиана и оркестър в ми-бемол мажор от Моцарт, както и Серенадата за струнен оркестър опус 48 от Пьотр Илич Чайковски. Солистки в концерта ще бъдат две Милени - професор Милена Моллова, която съвсем скоро беше солист на радиооркестъра, а през миналия сезон гостува по повод своя юбилей в програмата на Софийската филхармония и Милена Лазарова. Тя е завършила Националната музикална академия  в София в класа на проф. Милена Моллова,  близо 20 години живее и преподава в Италия, а от 2008 до 2015 е гост професор в Университета по изкуствата „Чу Гйе” в Сеул.. Има рецитали, камерни концерти и концерти с оркестър в много градове в България, Италия, в Норвегия, Германия, САЩ , Сингапур и Южна Корея. Като дуо двете свирят заедно от 1993.

Чуйте повече в интервюто на Лили Големинова с двете пианистки - за репертоара, през който са минали, за грандиозните фуги-интеграл на Стефан Драгостинов, които са записвали, за щастието да се работи с диригент като Иван Кожухаров. Милена Моллова си спомня за първия запис на този ("написан в нетипичната за Моцарт и неудобна за пианистите тоналност ми-бемол мажор") концерт за БНТ с Николай Евров. Самата Милена Моллова има Пета награда от Първия конкурс "Чайковски". лауреат е на редица други престижни конкурси като този на немската телевизия ARD, конкурса "Бетовен". Дългогодишен професор в Музикалната академия в София, дългогодишен ръководител на Музикалния департамент на Нов български университет, тя продължава активно да концертира, пътува и преподава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна