Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключил е анализът на предложенията за придобиване на нов тип боен самолет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анализирани са предложенията за нов тип боен самолет за българската армия. Получени са предложения за употребявани изтребители с американско оборудване от Португалия, за самолети също втора употреба от Италия, както и за нови машини от Швеция.

Протоколът на работната група ще бъде даден на редовния кабинет за вземане на решение. От Министерството на отбраната не дават повече подробности. Но, по думите на служебния военен министър Стефан Янев отпреди месеци, ако всичко върви по план, във втората половина на годината новото правителство ще има възможност да преговаря за новия изтребител.  

От министерството припомнят, че инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет е утвърден през 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на осем самолети до 2020 г. За изтребителите тази година са отделени 231 млн. лв., а за догодина 226 млн. Очаква се сделката да удари над милиард и половина лева. По правило, разрешение трябва да даде и парламентът. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна