Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и Обединените патриоти разписаха механизъм за отзоваване и номиниране на министри в бъдещия кабинет

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Обединените патриоти разписаха механизъм за отзоваване и номиниране на министри в бъдещия кабинет. След поредните разговори Владислав Горанов каза:

Принципът е, че тази политическа сила, ако приемем, че са два основни субекта в споразумението, която е определила и е дала своята подкрепа за определен член на правителството, тя ще има правото и възможността да го отзовава на основание на сваляне на политическата подкрепа. Ако има неудачи в работата на един министър, той носи политическа отговорност. Тя се измерва с присъствието му, или отсъствието от изпълнителната власт. Премиерът винаги има думата в това отношение, но балансът е към партньорите, които са излъчили съответния министър. Тъй като по Конституция, премиерът е този, който трябва да предложи на Народното събрание промени в персоналния състав, но за добрия ред, и ако се уважаваме като партньори, думата на партньорите ще тежи в това отношение.

Всяка една страна в бъдещия коалиционен съвет ще има право да го свиква, каза Красимир Каракачанов от Обединените патриоти. На въпрос дали ВОЛЯ на Веселин Марешки ще участва в правителството Владислав Горанов каза:

Коалиционното споразумение е между ГЕРБ и Обединените патриоти. ВОЛЯ проявяват разум и далновидност да подкрепят едно стабилно управление. Досега пред нас не са представили претенции. Те не участват в такъв тип преговори с нас. След излъчване на правителството, ако те го подкрепят, ще продължим да имаме разговори с тях.

Поименният състав на правителството ще бъде определен след връчването на мандата, каза Горанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна