Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчва мандата на ГЕРБ в четвъртък

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Със срещи с БСП и ГЕРБ приключват политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарните партии. Държавният глава потвърди, че новото правителство ще може да разчита на подкрепата му при конструктивни предложения и изрази надежда, че кабинетът ще изпълни четиригодишния си мандат:

По време на консултациите с парламентарната група на партия ГЕРБ ще уточним точно кога ще бъде връчен мандатът. Очаквам това да стане на 27-и, в четвъртък.

Президентът не може да бъде арбитър в ситуация, където фактите са противоречиви, с тези думи Румен Радев отговори на въпроса дали главният прокурор Сотир Цацаров трябва да обясни публично за срещата си с бизнесмена Сашо Дончев. Радев потвърди, че от Съюза на издателите са изпратили писмо с искане за среща с президента:

Това е независима институция. Ако имам възможност да говоря с главния прокурор, бих обсъдил, разбира се, и тези проблеми. Наистина има писмо от 5-и април, то е от господин Теодор Захов, ако не се лъжа, председателя на Управителния съвет на Съюза на издателите в България. В това писмо се моли за среща с мен поради тревожна провокация към независим медиен издател. Точка. Няма кафета, няма срещи, няма имена. Няма никакъв казус в това писмо.

Президентът коментира и телевизионното интервю на турския посланик у нас от тази сутрин. В него Сюлейман Гьокче нарича манипулативни твърденията, че Турция се намесва във вътрешните работи на България. България не търси проблеми с Турция, каза в отговор Радев, и подчерта:

България не е страната, която тръгва в лицето на българското държавно ръководство да дава съвети в Турция как и за кого да се гласува. Българският президент нямаше никога да си позволи да прави коментари за уроци по демокрация. Това стана в случая, в който турският президент си позволи да извърши коментар по отношение на състоянието на демокрацията, на човешките права в България. Ние ще държим да развиваме тези отношения в дух на добросъседство, на сътрудничество, но няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна