Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има формула за автоматично определяне на минималната заплата

Снимка: БГНЕС

Няма да има формула за автоматично определяне на минималната заплата, а размерът й ще се определя на преговори всяка година, като държавата ще се намесва при липса на консенсус между синдикатите и работодателите, обяви служебният социален министър Гълъб Донев. Той обяви, че ако бизнес и синдикати не успяват в ежегодни преговори да договарят размер на минимална заплата, това ще прави държавата, като ползва същите критерии, които са ползвали социалните партньори:

Юни и юли месец трябва да бъдат готови с предложения за размер на минимална работна заплата. Няма вариант, в който на правителството размерът да не му хареса. Ако те не се договорят, правителството ще трябва да определи размерът.

Бизнесът обаче възрази срещу ежегодното договаряне. Иска коридор с минимално и максимално ниво на заплатата, като се взема предвид ръстът на средната.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира:

Точно средната работна заплата като фактор отсъства. За последните три години, тя е нараснала с 35% при нулева инфлация и при ръст на средната работна заплата само с 20%.

Според Гълъб Донев са определени 15 критерия, които ще се вземат предвид при преговорите. Сред тях са състоянието на трудовия пазар, достигнатото ниво на заплащане, ръстът на икономиката, инфлацията и др. След тримесечните преговори бизнесът иска да ги прекрати:

Нямаме база за разговори. Ние нямаме сходимост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна