Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски съдия блокира изпълнението на указа на Тръмп срещу "градовете убежища"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски съдия блокира директива на президента Доналд Тръмп, с която се спират федерални средства за гардове, които приютяват недокументирани имигранти и не сътрудничат на федералните имиграционни власти. Решението на съдия Уилям Орик блокира временно указа, докато върви разглеждането на случая в съдилищата.

В мотивите си Орик споменава изказвания на президента, в които той определя мярката като оръжие срещу тези, които не са съгласни с имиграционните му политики. Федерални средства, които нямат никаква съдържателна връзка с прилагането на имиграционните закони, не могат да бъдат застрашавани просто защото дадена юрисдикция избира да наложи имиграционна политика, която президентът не одобрява.

Сан Франциско и Санта Клара защитават тезата, че указът на Тръмп от януари нарушава Конституцията и би довел до загуби от  милиарди долари.

Aдвокат на правителството постави под съмнение размера на загубите като посочва, че под удара на директивата попадат само средства за органите на реда. Според съдията е ясно, че намеренията на Белия дом са по-мащабни.

Това е още една пречка пред намеренията на президента да ограничи имиграцията, като се има предвид, че опитът му да спре достъпа на граждани на седем предимно мюсюлмански държави бе блокиран на няколко пъти.

Към този момент Министерството на правосъдието не е коментирало решението на съдията, но градският прокурор на Сан Франциско Денис Херера заяви:

Ето за това имаме съдилища – да не допускат прескачане на правомощията от страна на президента и главния прокурор, които или не разбират Конституцията, или са избрали да я пренебрегнат.

За администрацията на Тръмп даването убежище на недокументирани имигранти вреди на обществото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна