Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Турция трябва да спазва правовия ред

| обновено на 27.04.17 в 12:16
Ангела Меркел пред Бундестага
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция трябва да спазва правовия ред, но и да не прекратява усилията си за диалог с Европа. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в реч пред Бундестага. Германският канцлер за първи път говори за Турция след провеждането на референдума там. 

Окончателното отвръщане на Турция от Европа, но и на Европа от Турция ще е проблем и за двете страни. Затова се надявам с мъдрост и ясна мисъл да постигнем консенсус по основните проблеми, посочи Меркел.

Канцлерът предупреди обаче президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че не може да държи в ареста вече над два месеца германския журналист Дениз Ючел, без да има каквито и да е доказателства за вина. Кореспондентът на вестник "Ди Велт" беше арестуван през февруари по обвинение в подкрепа на тероризма.

Не може в една правова държава журналист да бъде задържан заради предубеждения към работата му, посочи тя.

Меркел заяви и че очаква турските власти да отговорят на въпросите за нарушенията при провеждането на референдума.

В речта си Меркел засегна и друга тема – Брекзит. Тя предупреди британците, че не бива да имат илюзии, че на общия пазар ще се окажат в по-добра позиция от самите страни членки.

Канцлерът подчерта също, че Европейският съюз няма да води преговори по бъдещите отношения с Великобритания, докато Лондон не изясни всички точки по излизането си от общността. В тях са включени и задълженията на Великобритания, които тя трябва да спазва до фактическото си напускане.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени