Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България приема елита на художествената гимнастика по време на Световната купа София 2017

Снимка: Sportal.bg

Състезателки от 28 страни ще участват на световната купа по художествена гимнастика в София от 5 до 7 май в "Арена Армеец". Наградният фонд ще бъде 28 750 швейцарски франка.

В състезанието ще участват едни от най-големите млади звезди в този спорт.  От Русия пристигат Дина Аверина и Александра Солдатова. Съставът на Беларус идва  с Катерина Халкина и Алина Харнашко. Украйна е без  Ганна Ризатдинова, но с Виктория Мазур и Олена Дяченко. В състезателния списък са още Линой Ашрам и Никол Заликман (Израел),  Вероника Бертолини и Александра Аджурджукулезе (Италия),както и Наталия Гарсия и Сара Яна (Испания). България ще бъде представена от нашите невероятни - Невяна Владинова и Катрин Тасева.

При ансамблите участие са заявили 9 отбора. Големите  отсъстващи са тимовете на Италия, Испания, Япония и Азербайджан! Конкуренция на шампионките ни - Симона Дянкова, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева и Лаура Траатс ще са петорките на Беларус, Канада, Финландия, Германия, Русия, Швейцария, Украйна и Узбекистан.

Всички наши гимнастички са много развълнувани и нямат търпение да играят пред родна публика и индивидуално, и ансамбъла. Иска ми се да изпълнят съчетанията си, както до момента. Новият ни ансамбъл направи фурор досега. Дано продължат в същия дух. Очакваме силно представяне, защото нашите гимнастички са нова, модерна визия и стил, коментира президентът на БФХГ Илиана Раева.

Доволни сме, че за седма поредна година имаме възможността да организираме толкова сериозно мероприятие. То е важно за българската художествена гимнастика и за популяризирането на нашия спорт. Само четири държави домакинстват състезания от Световната купа, хубаво е, че България се пребори за това право за още три години до 2020-та, каза още Раева.

Официалното откриване на последното за сезона четвърто състезание от световната купа, което е част от квалификацията за олимпийските игри в Токио през 2020 е от 16.45 часа, като церемонията ще премине под знака и в чест на 70-годишния юбилей на легендарната Мария Гигова.

Преди финалите на отделните уреди в неделя в зала "Арена Армеец" ще бъде организирана специална церемония по изпращането на бившата треньорка на националния ансамбъл Ина Ананиева, която се оттегли след спечеления бронзов медал на Олимпиадата в Рио 2016.Българската асоциация на спортните журналисти пък ще организира анкета за най-красива състезателка, която ще получи специална корона от "Сваровски" за Кралица на Световната купа София 2017. Награждаването ще бъде в събота от 18.45 часа.

На срещата с медиите стана ясно, че "Златните момичета" от ансамбъла, който спечели олимпийски бронз в Рио де Жанейро  и световна титла в многобоя през 2014 година, ще награждават медалистките на световната купа.

Надявам се нашите "златни момичета" да наградят нашия отбор, допълни Раева.

Всички знаете колко е важно да има такова голямо състезание в България. То е от голямо значение за момичетата, защото ги прави по-силни и по-уверени. Благодарение на нашата голяма, страстна и емоционална публика, те наистина придобиват много по-голямо самочувствие и сила, за предстоящите състезания – Европейско и Световно първенство допълни вицепрезидентът на БФ Художествена гимнастика Мария Петрова.

Билетите за петък и събота са с цени от 5 до 15 лева, а за финалите на отделните уреди в неделя - от 10 до 20 лева.

БФХГ ще организира и международен турнир на 2 и 3 май също в "Арена Армеец" с участието на 51 състезателки индивидуално (31 девойки и 20 жени) и 14 ансамбъла за девойки. 

В него при жените ще се включат Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова, а при девойките ще участват Вая Драганова, Елизабет Йовчева и Вероника Любчова. Сред съдиите ще бъдат "златните" Силвия Митева и Християна Тодорова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна