Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха лейтенант от Бундесвера за подготвян атентат срещу чужденци

Прокуратурата в Германия разследва 28-годишен лейтенант от Бундесвера за подготвяно въоръжено нападение срещу бежанци. От данните, които повести прокуратурата обаче става ясно, че случаят е много по-куриозен и тревожен.

Фактите са ясни: арестуван е офицер, скрил в края на януари пистолет в тоалетна на летището във Виена. Когато се опитва да си вземе отново оръжието, австрийската полиция го арестува и установява с изненада, че чрез отпечатъците 28-годишният мъж е регистриран в Германия като сирийски бежанец. Говорителката на прокуратурата във Франкфурт Надя Ниисен поясни пред журналсти: В края на декември 2015 г. се е регистрирал като сирийски бежанец. В Бавария е подал искане за предоставяне на убежище и го е получил. По-късно е бил разпределен в общежитие за бежанци, като е получавал и съответната полагаема се социална помощ като бежанец.

По време на регистрацията му като бежанец, арестуваният днес лейтенант не е говорил на арабски, а на френски език. Представил се е като търговец на плодове от Дамаск. Измамата става ясна едва година по-късно, при ареста във Виена. Предполагаме, че със скрития на виенското летище пистолет заподозреният е подготвял нападение срещу чужденци. За това говорят събраните улики, твърди говорителката на прокуратурата Надя Ниисен. Предполага се също така, че е използвал фалшивата самоличност на бежанец, за да заблуди разследващите на извършен от него по-късно евентуален атентат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени