Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декларация на НС: Подкрепяме държавното единство и териториалната цялост на Република Македония

| обновено на 28.04.17 в 13:00
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Парламентът прие декларация за ситуацията в Македония. В нея се изразява тревога от кризата там. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прочете текста:

Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

По-рано лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви:


Очакваме президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазване на Конституцията.

Красимир Каракачанов от Обединените патриоти каза, че има опасност от бежански проблем, ако напрежението в Македония ескалира:

Следователно ние трябва да декларираме позиция, че България не одобрява намесата във вътрешните работи на трети страни, защото подобни заявки бяха направени поне в две други съседни страни. Една подобна ситуация, в която балканските страни започват да гледат на Македония като на територия, която може да се федерализира, разделя, поделя, ще доведе само до нови злини на Балканите, нови проблеми със сигурността, включително на българските граждани - най-вече на българските граждани, и ще доведе до една дестабилизация на района.

По-рано Каракачанов заяви, че България трябва да бъде генератор на ред и спокойствие в Македония. По думите му един от начините за това е страната ни да съдейства за организиране на форуми, на които партиите в Македония да търсят диалог помежду си. Каракачанов допълни още, че страната ни трябва да има активна позиция и заради живеещите там близо 100 000 души с българско самосъзнание:

Трябва да бъде инициатор на инициативи както по линия на Балканските държави, така и на Европейския съюз, за да се гарантира сигурността на Македония. Ние нямаме интерес това, което се случва в Македония, да продължава. Нямаме абсолютно никакъв интерес да се върви към тази федерализация на Македония с поредния междуетнически конфликт, който се очертава там.

Според съпредседателя на Обединените патриоти Валери Симеонов, България не трябва да се намесва пряко в събитията в Македония. Той е категоричен, че подобна ситуация не може да се случи у нас и допълни:

Според мен тук става въпрос точно за противопоставяне на политическа основа, което прераства в етническо противопоставяне. Аз също съм категорично за териториалната цялост на Македония и за максимално бързото решаване на този въпрос, макар че лично аз съм скептичен, че толкова бързо ще бъде решен.

Той каза още, че би трябвало международната общност да се намеси, спрямо възникналия конфликт.

Мустафа Карадайъ видя аналогия в проблемите в Македония и толерирането на крайните националисти в България. Това е опасно, казаха от ДПС:

Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония, е същият като на крайните националисти в България. ДПС смята, че толерирането и включването във властта на крайните националисти е опасно. Рано или късно торпилира етническия мир - българският етнически модел - доктрина на д-р Ахмед Доган.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени