Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Маккейн: Използването на сила срещу Пхенян може да има страшни последици

Рейнс Прибъс: Северна Корея заплашва Азия с мащабна ядрена катастрофа

Севрнокорейски портал: Ако Вашингтон предприеме провокации, "Мичиган" я чака жалък край

| обновено на 30.04.17 в 19:53
Снимка: БТА

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп ще разговаря с лидерите на Сингапур и Тайланд за Северна Корея, която заплашва Азия с мащабна ядрена катастрофа. Това съобщи Рейнс Прибъс, началник на кабинета на президента.

Проблемът е Северна Корея. В момента няма по-голяма заплаха за стрната ни и за региона от случващото се в Северна Корея
, посочи Прибъс в интервю за предаването "Тази седмица" на ABC.

Началникът на кабинета добави, че планираните разговори се налагат заради възможността за мащабно ядрено разрушение в Азия и евентуално в Съединените щати.

Използването на сила срещу Северна Корея може да има страшни последици и трябва да се разглежда от Съединените щати като последен от възможните сценарии. Това каза за CNN републиканецът Джон Маккейн, който оглавява сенатската комисия по въоръжените сили. По думите му, наличното в Северна Корея конвенционално оръжие може да унищожи милиони хора в Южна Корея.

Кръвопролитието ще бъде ужасно. Трябва да бъдем крайно предпазливи по този въпрос, посочи Маккейн.

СнимкаАмериканската подводница "Мичиган", която навлезе в южнокорейското пристанище Пусан, я чака "жалък край", ако Вашингтон предприеме провокативни действия, пише междувременно северпокорейският портал "Съотечественици на нашата нация", цитиран от РИА Новости.

Ако подводницата предприеме някакви действия, "тя няма да може да се изкачи на повърхността, защото ще срещне жалкия си край и ще се превърне в морски дух", се посочва в статията.

Севернокорейският портал отбелязва, че в случай на военна заплаха Пхенян ще задейства отбранителните си сили за ядрено възпиране и атомните самолетоносачи, подводници и друга техника на противника ще бъдат превърнати в разтопен метал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна