Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърци и турци честват заедно 1 май в Кипър

Снимка: архив

С искания в защита на трудовите си права и социалните постижения, за решаване на Кипърския въпрос и обединението на страната кипърските гърци и кипърските турци заедно честват 1 май. В обръщение по случай празника правителството в Никозия посочи борбата с безработицата като един от основните си приоритети.

Синдикати и леви партии от двете кипърски общности обявиха обща мобилизация днес. Кампанията се провежда под мотото “Ние работим за обединение, социални и синдикални права”.

В Международният ден на труда работниците в Кипър отново потвърждават своята отдаденост на борбата за обединението на страната и народа, за социална справедливост, заяви в декларация синдикатът ПЕО, който е главният инициатор на събитията по случай празника от страна на кипърската гръцка общност.

Шествието на труда, организирано от синдиката тази вечер, ще премине по главните улици на кипърската столица. То ще завърши с двуобщностен концерт с участието на кипърски гръцки и кипърски турски музиканти и изпълнители в буферната зона в Никозия, “ничията земя” под контрола на ООН, която все още разделя града. Концертът се подкрепя от много леви организации от двете кипърски общности.

Традицията за съвместно отбелязване на Международния ден на труда от кипърските гърци и кипърските турци бе възстановена през 2014 г., след прекъсване от 56 години.

Обявеният от правителството в Кипър приоритет за борба с безработицата чрез съгласувани действия с работодателски организации и синдикати вече показва първите  положителни и обещаващи резултати, подчерта социалният министър Зета Емилианиду в обръщението си по случай 1 май. След тежката финансова и икономическа криза, която Кипър преживя, пазарът на труда се възстановява. Март 2017 г. беше 35-ият пореден месец, през който равнището на безработицата е по-ниско в сравнение със същия месец на предходната година, отчете министър Емилианиду. Сред успешните мерки за повече заетост тя посочи прилаганите над 10 субсидирани от правителството планове за заетост и обучение на различни групи безработни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна