Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ ръст на промишлената активност във Великобритания през април до тригодишен връх

Промишлената активност във Великобритания през април отбеляза изненадващо рязко ускорение до тригодишен връх, което е сигнал за продължаващо солидно представяне на производствения сектор и в началото на второто тримесечие, показва последно проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство скочи през април до 57,3 пункта от мартенско 4-месечно дъно от 54,2 пункта, достигайки тригодишен връх, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за негово слабо понижение до 54,0 пункта.

Индексът, измерващ общите нови промишлени поръчки, се повиши до най-високо ниво от януари 2014-а година от 60,7 пункта спрямо 56,1 пункта през март, докато растежът само на експортните поръчки достигна 7-месечен връх.

Слабият обменен курс на британската лира помогна на производителите в страната да се възползват пълноценно от неотдавнашните сигнали за съживяване на глобалната икономика и особено на еврозоната, която се наслаждава на най-добрия си растеж от шест години насам, отбеляза Роб Добсън, старши икономист от агенция IHS Markit.

Докато промишленият сектор представлява едва около 12-15% от британската икономика, солидното повишаване на бизнес активността през април изглежда в подкрепа за икономическия растеж на Острова, който се забави рязко през първото тримесечие на годината на фона на рязко ограничаване на потребителските разходи с оглед на ускоряващата се инфлация.

Трябва обаче да се има предвид, че британската лира поскъпна солидно до 7-месечен връх около 1,2965 щатски долара, след като Тереза Мей призова изненадващо в средата на миналия месец за провеждане на предсрочни парламентарни избори в страната на 8-юни. Днес паундът стабилизира около 1,2900 нивото, но това негово поскъпване в последно време може да ограничи възможността за по-нататъшен растеж на експортните промишлени поръчки на британските компании. В същото време обаче по-силната британска лира може да облекчи отчасти ценовия натиск върху промишлените предприятия, отслабвайки и инфлационния натиск на техния изход, което би било добра новина за Английската централна банка преди редовното ѝ заседание през следващата седмица.

Редица икономисти и анализатори изпитват съмнения, дали промишленият подем през април ще представлява устойчива тенденция с оглед на предстоящите избори както в страната, така и в други ключови европейски държави и на фона на стартиращите в скоро време официални преговори с ЕС за Брекзит, които ще продължат две години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени