Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание одобри състава на кабинета "Борисов"3

| обновено на 04.05.17 в 14:44

Парламентът одобри състава и структурата на кабинета "Борисов"3.

"За" правителството гласуваха 133-ма, "против" – 100, "въздържали се" няма. 

Против гласуваха депутатите от БСП и ДПС. При гласуването на имената на министрите против гласува и един депутат от "Воля".

Народните представители изказаха от трибуната своите аргументи – защо са подкрепили този кабинет или защо са гласували "против".

Ще гласуваме против правителството, предложено от Бойко Борисов, заради сериозните различия в нашите програми, каза по време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова

Политическата класа на статуквото продължава постарому. Получава властта в името на народа, веднага се отказва от народа и започва да я упражнява за себе си. Кабинетът "Борисов" 3 ще бъде най-яркият пример за тази подмяна на народната воля.

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, да направиш вицепремиер по демографските въпроси националист, е цинизъм: 

ГЕРБ за втори пореден път избра коалиция. Както се видя от предния мандат, това не носи стабилност и реформи, от които България се нуждае. Да направиш вицепремиер по демографските въпроси съпреседател на националистическа формация, е ярък пример за цинизъм.

"Воля" ще подкрепи кабинета, но няма да му даде нито един ден толерантност и ще следи под лупа действията на всеки министър, коментира Веселин Марешки

Днес никой – нито държавата, нито хората, нито бизнесът, имат интерес от хаос. Всички ние имаме интерес от стабилно, динамично управления. Ние, от политическа партия "Воля", смятаме, че всеки български гражданин има право на втори шанс. Затова ние сме готови да направим компромис с имената, но никога няма да направим компромис с делата.

Стратегически приоритет за новия кабинет е здравеопазването, не по-малко важни са също евроатлантическата интеграция, доходите, парите за образование и наука. Това каза пред народните представители Бойко БорисовНаше общо разбиране е, че днес страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление. Правителството ще провежда политики за увеличаването на доходите на гражданите и увеличаването на производителността на съда, каза Борисов, и допълни, че ще продължи доизграждането на автомагистралите. Кабинетът се ангажира още с увеличаване на бюджета за образование и ежегоден ръст на средствата за наука, а подобряването на здравето на нацията ще бъде стратегически приоритет за управлението. Ще започне и поетапна демонополизация на Здравната каса, подчерта още Борисов.
Кабинетът положи клетва:

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!

Горещи теми

Войната в Украйна