Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева
"Чужди инвеститори съдят България за над два милиона лева", е водещото заглавие на вестник "Сега". Повечето дела срещу страната ни са в международни арбитражни съдилища заради порочната държавна политика в енергетиката.
 
 "Военните заводи не са за продан", заявява министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю в "Телеграф". Той декларира, че първата му задача е да даде облекчения за бизнеса.
  
"Стандарт" информира, че днес трябва да бъдат сменени областните управители, назначени от служебния премиер Огнян Герджиков. Освен това, правителството ще върне на постовете им заместник-министри, а вероятният кандидат за еврокомисар ще е евродепутатът от ЕНП Мария Габриел.
 
 "24 часа" съобщава, че ГЕРБ ще предложи за председатели на парламентарни комисии свои бивши министри. Десислава Танева ще оглави комисията по земеделие, както в първия мандат на ГЕРБ, а Ивелина Василева - по екология. Патриотите не харесвали определените за тях ресорни комисии, пише още вестникът.
  
"Липсата на контрол намалява качеството на млечните продукти", признава, в интервю за "Капитал дейли", Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Той заявява още, че минимум 48% от предприятията в бранша крият част от оборота си и не плащат данъци и осигуровки.
  
"Фандъкова остави училищата без лекарства", гласи водещото заглавие на опозиционния "Дума". Липсата на консумативи в столичните общински болници е заради проблеми с обществените поръчки, алармират от БСП.
  
Вестник "19 минути" препечатва интервю на "Дойче веле" с Даниел Кадик, представител на дясната фондация "Фридрих Науман", в което той коментира новото българско правителство на ГЕРБ. "Румъния е много по-напреднала от България", твърди Кадик и, според него, в дипломатическите среди отдавна се обмисля дали северната ни съседка да не бъде допусната до Шенген сама, без да изчаква България.
 
 Вестник "Земя" също цитира интервюто на "Дойче веле" с акцент "Борисов на власт е бетониране на статуквото". Германският експерт Даниел Кадик констатира, че Борисов не е успял да проведе съществени реформи и дори, цитирам, "саботира съдебната реформа".
 
 Всеки трети курорт у нас е лечебен, пише "Монитор", като се позовава на Националната стратегия за развитие на туризма. В документа се планира разработване на тематични дестинации. Изданието цитира и председателя на Комисията за защита на потребителя Димитър Маргаритов, според когото услугата "ол инклузив" не включва ползване на шезлонг и чадър на плажа.
  
Мълнии са ударили четири самолета на три различни авиокомпании на летище София в неделя вечерта, съобщава "Труд", като цитира информация на пресцентъра на летището. Метеорологичните радари там привличали гръмотевиците, поясняват пилоти. Не се съобщава за сериозни поражения по машините.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна