Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Основната ни цел е да работим за силни европейски институции и силна интеграция

Снимка: БТА/AP

По повод Деня на Европа президентът от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев заяви, че днес можем да признаем с гордост, че постигнахме своята мечта - да сме част от Европа.

И основната ни цел сега е да работим за силни европейски институции и силна интеграция.

Росен Плевнелиев участва в студентска научна конференция на випуск „Жак Делор“ от специалността „Европеистика“ в Софийския университет. Той подчерта силната роля и активната позиция на страната ни:

Че една голяма част от отговорните решения, които се взеха по отношение на миграционната криза, са взети и благодарение на България, която бе инициатор. Ние двамата с Бойко Борисов минавахме за експерти по тази тема, особено той.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че бъдещето на Европа е в създаване на правила, които важат за всички и наднационални институции, които да ги гарантират.

Плевнелиев изрази задоволство, че новият кабинет е декларирал евроатлантическата си линия, но предупреди и за опасности:

Имаме и ново правителство. То е проевропейско с някои изключения. Аз никога не нарекох някои хора в България патриоти. Аз продължавам да ги наричам националисти.

Росен Плевнелиев поиска ясно да формулираме приоритетите на нашето европейско председателство. Той предложи те да са четири - интеграция на Западните Балкани, развитие на Стария континент след Брекзит, рамката за развитие на Съюза след 2020-та година, когато спират еврофондовете, и култура и образование.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени