Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекторатът на ВСС започва проверка във връзка със срещата Цацаров-Дончев-Гергов

Проверката е по един от новите текстове в Закона за съдебната власт - за почтеност и конфликт на интереси

| обновено на 09.05.17 в 18:23
Главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесменът Сашо Дончев
Снимка: БГНЕС

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет започва проверка на информацията за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Проверката е по един от новите текстове в Закона за съдебната власт - за почтеност и конфликт на интереси. 

От началото на година съдебният инспекторат има изключителното правомощие да проверява дали с действията си един магистрат не е нарушил текстовете в Закона за съдебната власт, свързани с почтеност и конфликт на интереси или пък е накърнил престижа на съдебната власт.  Проверката е безпрецедента по отношение на магистрат от ранга на Обвинител номер едно и започва въпреки неговите уверения пред съдебните кадровици по-миналия четвъртък, че не е нарушил етичните правила и че не се срамува от срещата, станала популярна като "ЦУМ-гейт", защото не извършила нищо нередно. И тогава мнозинството във ВСС се позова на тази декларация, гласувайки против специална проверка. 

Съдебният инспекторатът открива специалната процедура по сигнал, чийто автор и съдържание не се съобщават, защото било служебна тайна. Не съобщава и как ще протече тази първа по рода си проверка, от която, декларира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, притеснения няма:

Нямам никакви съмнения в коректността и обективността в Инспектората на ВСС. Нямам каквито и да е съмнения в това, че колегите от Инспектората ще си свършат работата. Няма да правя повече коментари, посочи Арнаудова и отново подчерта: Нямам и каквито и да е съмнения в обективността на Инспектората,   

Преди Съдебният инспекторат да обяви, че работи по "ЦУМ гейт", от Съюза на съдиите в България попитаха главния съдебен инспектор Теодора Точкова - защо няма проверка и какви са стандартите, които инспекторатът ще прилага, когато преценява кога и дали да проверява магистрати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна