Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известни са първите десет финалисти в конкурса за песен "Евровизия 2017"

На 9-и май в Киев се състоя първият полуфинал в най-мащабния и зрелищен конкурс за песен на Стария континент – "Евровизия". В препълнената зала на Международния изложбен център в украинската столица над 8-хилядната публика се вълнуваше с 18-те изпълнители. Но до финала достигнаха само 10 и това са Sunstroke Project от Молдова. Тримата музиканти от Sunstroke Project бяха изключително атрактивни на сцената със саксофон, цигулка и вокал, а песента им "Hey Mamma" беше наречена от журналистите "Епик сакс" се завръща, защото групата е позната от „Евровизия 2010“. Тогава Sunstroke Project  се представят заедно с Оля Тира и саксофонистът на състава Сергей Степанов, става сензация в канала за споделяне Youtube и в цял свят започват да го наричат „Epic sax gay”.

Вторият финалист стана певицата Dihaj (Дихаш), този сценичен псевдоним избра Диана Гаджиева от Азербайджан, тя изпълни песента "Skeletons". Малко по-късно ликуваше и гръцката певица Demy (Деми), която се представи с "This is love". Автор на музиката е един от най- известните гръцки композитори Димитрис Контопулос. Той седем пъти е представял песен на "Евровизия" за различни страни и винаги е постигал успех, автор на текста е сестрата на Деми – Роми Пападеа. Четвъртият финалист е шведът Robin Bengtsson, на него се падна честта да открие шоуто в 62-рата "Евровизия" с песента "I Can't Go On". Петата страна финалист е Португалия, представена от Salvador Sobral с песента "Amar Pelos Dois", написана от сестра му Luisa Sobral. В основата е любовна история за момиче, което не забелязва безумно влюбеното в нея момче. 

Полша също стигна до финал след яркото представяне на Kasia Mos (Каша Мош). Тя е съавтор в песента "Flashlight", а по време на изпълнението на сцената с Каша беше и брат ѝ и акомпанираше на цигулка. Ефектната певица от Армения Artsvik също стигна до финала, представяйки песента "Fly with me". Финалист е и най-младият изпълнител от вечерта – 17-годишният австралиец Isaiah, неговата песен се нарича "Don't Come Easy". 

И кипърският певец Hovig успя да се пребори за място на финала на 13-и май. Песента му "Gravity" е написана от шведа Thomas Gustafsson, който стои зад хита на Лорийн "Euphoria". И последната страна, оформила първите 10 финалисти на "Евровизия", бе Белгия. "City Lights" се нарича песента, която изпълни стилната Blanche (Бланш). 

Останалите 10 финалисти в 62-рото издание на конкурса "Евровизия" ще станат известни на 11-и май. Тогава ще се представи и българският участник Кристиян Костов и силно се надяваме той да успее да се пребори за финала и да ни накара да се гордеем с него и с песента  "Beautiful mess".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна