Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 10 песни продължават напред след първия полуфинал в Конкурса за песен на Евровизия

Засилени мерки за сигурност блокираха почти цялата украинска столица

Снимка: EurovisionSongContest
Първият полуфинал на Песенния конкурс на Евровизия премина при препълнена зала в Международния изложбен център в Киев и милиони зрители пред малкия екран в 48 държави. 42 от тях участват в тазгодишното 62-ро издание на този най-престижен европейски музикален форум.
18 страни се състезаваха на първия полуфинал, като 10 от тях продължиха към финала, това са: Швеция, Австралия, Белгия, Азербайджан, Португалия, Гърция, Полша, Молдова, Кипър и Армения.

Голямата изненада бе португалската песен, която след толкова години чакане, успя да прескочи летвата и да се класира на финала. Португалия участва на този конкурс от 1964 г. и никога не е достигала дори до челната петорка в класирането. Това е и единствената страна, която се е представяла само с песни на официалния за страната език и никога не е експериментирала с изпълнение на английски. Младият Салвадор Собрал обра всички овации в препълнената зала в Киев. Представителката на Белгия, певицата Бланш, започна плахо и изпя фалшиво песента си, която иначе бе станала хит още през пролетта в европейските чартове. Зрителският вот я изпрати към финала, независимо от слабото изпълнение на живо.  Една от изненадите на вечерта бе и успеха на молдовската група SunStroke Project, която ще продължи към финалната вечер.

Разочарование за мнозина бе отпадането на финландската песен, брилянтно изпята от Норма Джон. За трета поредна година Финландия не се класира на финала. Напомняме, че тази страна спечели първото място през 2006 г. с изпълнението на рок групата Лорди.  Представителят на Кипърската гръцка част получи разбираемо, освен гласовете на зрителите в Гърция, също вероятно и на мнозина арменци, пръснати в Европа. Кипърската песен бе изпълнена от Ховиг Демиржиян, който е етнически арменец. Добро представяне видяхме и от най-младия участник в първия полуфинал, представителят на Австралия - 17 годишният Айсая. Той успя да впечатли и журито и зрителите с баладата Don't Come Easy, силно напомняща стила на Джеймс Артър.

Какво да очакваме от втория полуфинал и какви са настроенията зад кулисите на сцената на Евровизия чуйте от разговора на Веселин Александров със специалния пратеник на БНР в Киев Жени Монева.

Още подробности и записи от конкурса по обмена на БНР с EBU очаквайте в предаването "Чуй света" в сряда след 20.00ч. по Радио София

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени