Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затруднено е преминаването на тежкотоварните автомобили през ГККП “Кулата-Промахон“

ГКПП "Кулата - Промахон"
Снимка: БГНЕС

Изключително затруднено е преминаването на тежкотоварните автомобили през граничния пункт “Кулата-Промахон“. 

За това алармират от Съюза на българските транспортни работници, които са  информирали българските власти и са изпратили писмо до посланика на Гърция у нас Григориос Василоконстандакис с молба за съдействие.

Струпването на десетки превозни средства в района и чакането с часове калкулира загуби на бизнеса и създава предпоставки за произшествия в граничната зона. Според  шофьорите на  ТИР-ове забавянето в обработката на документите и товарите ставало на гръцка територия, където контролът се упражнява от служители на българската Гранична полиция. Освен това  проверките на Агенция "Митници" и НАП също се извършват на КПП-то, което още повече затруднява придвижването. 

Ситуацията се усложнява и заради ремонта на крайнодясното трасе на граничния пункт "Промахон“, което от 28 април не работи:

Не може 500 метра да се минават за четири часа само на КПП-то. Когато се обърнем към нашите гранични власти, винаги проблемът е в гръцките власти. Поради тази причина искаме информация от гръцкият посланик, за да може да се съдейства и да се реши проблема, за да няма повече спекулации - гърци или българи са виновни.

За ситуацията официално е уведомена и  Главна дирекция "Гранична полиция“. От Съюза на българските транспортни работници са дали 20-дневен срок за решаване на проблема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна