Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Миграционният натиск е намалял между 8 и 10 пъти през последните месеци

По думите му, не може да има полицай във всяко населено място

| обновено на 12.05.17 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Миграционният натиск е намалял между 8 и 10 пъти през последните месеци. Това заяви пред Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Радев посочи, че остава да бъде построена 21 километра ограда по границата с Турция. Към вече изградени 30 километра все още няма прилежащи пътища, което затруднява охраната и амортизира техниката.

Три от големите поръчки за оградата са в ход, посочи още Радев, като изрази надежда, че 160-те милиона евро от Европейския съюз за по-добър граничен контрол ще бъдат усвоени в срок:

Срокът е 1-ви октомври за първите 101 милиона. Знаете, че или на Нова година, или на 1-ви януари е за останалите 59 милиона. Надявам се, че ще ги усвоим. Имаме уговорката, ако не успеем, да удължим срока, но това го казвам само като опция.

Бавно стават обществените поръчки, но ние няма да променим съществено това, което в момента съществува, тъй като се справяме добре.

Полицаи във всяко населено място няма да има. Министърът на вътрешните работи обясни, че идеята е да бъде осигурено полицейско присъствие, което, по думите му, не трябва да се приема само буквално: 

Ние казваме - да, ще има полицейско присъствие. Не сме обяснявали точно как. Никой не ни е питал: "Тук ще има един полицай от нашето село. Аз познавам, има един много добър". 50 хиляди е полицията. Още 50 ли да вземем или поне още 30? Няма как да стане. Трябва да има такова присъствие, но не физическо, буквално полицай във всяко населено място. Когато се наложи там да има такъв, той ще бъде някъде наблизо, може би в по-голямо населено място.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна