Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умерено нарастване на продажбите на дребно и на инфлацията в САЩ през април

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно и потребителските цени в САЩ се повишиха по-слабо от очакваното през април, но въпреки това данните предполагат, че потребителските разходи през пролетта ще допринесат за подобряване на икономическия растеж, докато инфлационният натиск изглежда се стабилизира след поредица от месеци на ускорено повишаване на цените.

По данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно се увеличиха през април с 0,4% на месечна база при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-солиден ръст с 0,6 на сто. В същото време обаче данните за март претърпяха добра възходяща ревизия до повишение на продажбите на дребно с 0,1% спрямо предишна оценка за техен спад с 0,2 на сто.

Спрямо година по-рано, продажбите на дребно нараснаха през април с 4,5% като тези данни не са инфлационно-коригирани, но въпреки това растежът надвишава съществено темпото на повишение на потребителските цени с 2,2% през четвъртия месец на годината.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, се повишиха с 0,3% на месечна база (при очаквания по-солиден растеж с 0,5%) след тяхното повишение с 0,3% и през март (възходяща ревизия от 0,0%), докато продажбите, изключвайки тези на автомобили и на бензин, нараснаха през април с 0,3%, след като месец по-рано те се повишиха с 0,4% (солидна възходяща ревизия от предходна оценка за анемично повишение с 0,1 на сто).

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха през април с 0,2% (при очаквания за скок с 0,4%) след техен ръст с 0,7% месец по-рано (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,6%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Днешната добра възходяща ревизия на данни за март предполага, че може да има известна позитивна ревизия и на предварителните данни за икономическия растеж през първото тримесечие, които показаха, че БВП на САЩ нарасна с едва 0,7% в началото на годината.

Продажбите на дребно са важен индикатор за настройката на потребителите в САЩ, тъй като потребителските разходи формират около 70% от брутния вътрешен продукт на водещата икономика в света, а самите продажби на дребно представляват около една трета от тези разходи. Рязкото забавяне на американския икономически растеж през първото тримесечие се дължеше до голяма степен на солидно отслабване на потребителските разходи, като през периода януари - март те се повишиха с едва 0,3%, отбелязвайки най-слабо представяне от края на 2009-а година насам. Трябва също така да се има предвид, че състоянието на вътрешното потребление (потребителските разходи) е сред важните фактори, следени от членовете на Федералния резерв, когато те оценяват дали икономиката е достатъчно силна, за да издържи едно повишение на основните американски лихви.

Междувременно бяха представени и данни, показващи по-нататъшно отслабване на потребителската инфлация в САЩ през април от нейния близо 5-годишен връх, достигнат през февруари.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,2% спрямо март, когато отбеляза понижение с 0,3%, показват данни на Департамента на труда на САЩ, съвпадащи с очакванията на финансовите пазари. На годишна база обаче американската инфлация се забави до 2,2% от 2,4% през март, докато средните прогнози бяха за повишение на инфлацията с 2,3 на сто. Това представлява поредно забавяне на годишна инфлация в САЩ от нейния близо 5-годишен връх от 2,7%, достигнат през февруари (най-високо ниво от март 2012 година).

В същото време основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през април на месечна база с 0,1% (при очаквания за повишение с 0,2%) и нарасна на годишна база с едва 1,9%, като това представлява първо забавяне на основната инфлация под важното ниво от 2 на сто от октомври 2015-а година насам. Трябва да се има предвид, че до април основната инфлация задържаше стабилно над целевото ниво на Фед от 2 на сто, което беше отчетено от американските централни банкери, когато те увеличиха за последно федералната фондова лихва с четвърт процент до диапазон между 0,75% и 1,00% на заседанието през март.

Днешните смесени до по-слаби данни и най-вече тези за по-ниската инфлацията могат да поставят под въпрос очакваното от почти всички икономисти, анализатори и инвеститори следващо повишаване на американските лихви с четвърт процент на заседанието на Фед през юни.

Това провокира известна слабост на щатския долар на валутния пазар, като зелените пари се понижават след днешните данни от САЩ с 0,34% към тридневно дъно от 113,32 японски йени и с 0,22% към двудневно дъно от 1,0048 швейцарски франка. В същото време еврото поскъпва с близо половин процент до тридневен връх от 1,0925 щатски долара, след като вчера единната европейска валута оформи по-стабилно двуседмично дъно около 1,0839 долара (точно над важната 200-дневна пълзяща-средна около 1,0830 нивото). Британската лира пък парира част от сутрешното си понижение до 9-дневно дъно около 1,2843 долара, отскачайки обратно към 1,2880 нивото.

Трябва обаче да се има предвид, че въпреки днешните по-слаби от очакваното данни, фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, оценяват все още на 74% вероятността за ново вдигане на основната лихва на Фед през юни (спрямо вероятност от 88% вчера), докато шансовете за двукратно повишаване на лихвената ставка до края на годината вече се оценяват на 48% (спрямо 58% вчера). Това може да ограничи текущата негативната реакция на щатския долар на валутния пазар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна