Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Лукарски е преизбран за лидер на СДС

| обновено на 13.05.17 в 15:54
Снимка: БГНЕС

Божидар Лукарски беше преизбран за лидер на СДС. Той получи подкрепата на 521 от делегатите на Националната конференция на СДС при проведеното явно гласуване. 
За опонента му Тодор Грозданов гласуваха 79, а 10 от членовете на СДС се въздържаха. 

След избора Лукарски заяви, че СДС трябва да бъде в центъра на една силна десница. Той  подчерта, че обединение на дясното трябва да има и е убеден, че лидерите на партньорските формации са си взели поуките. Десният съюз обаче трябва да бъде на ясни принципи, посочи той: 
Силно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде центърът. Нямам бърза работа да убеждавам нито Радан Кънев, нито Христо Иванов в момента. Моята работа се съсредоточава върху това, че трябва да заздравим СДС.

На 22-рата си редовна Национална конференция днес СДС провежда и таен вот за заместник-председатели, като за четирите места се състезават шестима кандидати.

Форумът започна с констатация за тежкото състояние на партията след парламентарните избори. В речта си пред делегатите Божидар Лукарски се извини за провала на изборите: 
Искам да ви поискам извинение затова, че ние, лидерите, не успяхме да съхраним обединението в дясно, не надмогнахме личното си его и забравихме горчивите уроци на разделението през годините. Смея да твърдя, че представянето на СДС в изпълнителната власт в мое лице беше достойно и ефективно. Отдаден на работата в икономическия сектор обаче, не успях да обърна достатъчно внимание на структурите на партията и ви моля за прошка и ако получа отново доверието ви, ще говоря за бъдещето на СДС повече на срещи из страната, отколкото в залата на шестия етаж на "Раковска",134".

На националната конференция беше прочетено и обръщение на председателя на ЕНП Жозеф Дол, който определя загубата на парламентарния вот като голямо отстъпление. Дол обещава подкрепа, но добавя, че само обединеният център-дясно има бъдеще.

След загубата на изборите СДС няма право на държавна субсидия и сграда, гласи законът. Вече има заявени намерения на парламентарно представени партии към централата на "Раковски"134 По повод съдбата на емблематичната за СДС сграда днес Лукарски каза, че ще иска и среща с премиера Бойко Борисов, за да постави въпроса за законови промени, чрез които партии от коалиции, преминали един процент на изборите, да могат да запазят централите си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна