Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева: Не бих си позволила да се меся в независимата съдебна власт

Е. Захариева: Дълбок конфликт във ВСС за съжаление има отдавна

| обновено на 15.05.17 в 18:20
Цецка Цачева
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт. Така тя коментира в Плевен позицията на Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет, адресирана до Цачева и до Еврокомисията, за така наречения "ЦУМ гейт". Той избухна, след като стана ясно, че главният прокурор се е срещал с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев в офиса на Гергов в ЦУМ. Писмо с позицията си Калпакчиев изпрати и до Европейската комисия. 

По този повод министър Цачева определи като "тъжно" изнасянето на проблемите в Брюксел, вместо те да бъдат решавани във Висшия съдебен съвет. 
Има хора, които считат, че това е начинът, по който следва да се решават проблемите на съдебната система. Бих казала и обратно – без проблеми на съдебната система, те не биха могли да съществуват, посочи Цецка Цачева, която беше сред официалните гости в Плевен за празника на града.

Да не се застрашава изборът на следващ състав на Висшия съдебен съвет, призова от СнимкаБрюксел и вицепремиерът Екатерина Захариева:
Дълбок конфликт във ВСС, за съжаление, има отдавна. Това, което предстои за България, най-важно, е избор на следващ  Висш съдебен съвет. Не ми се иска по никакъв начин да има каквото и да било съмнение за компрометиране, за намеса и за влияние върху следващия избор. Още повече, че в момента съдиите избират пряко, а и прокурорите избират пряко своите представители във ВСС, та всеки може да се самономинира и всеки може да номинира всеки. 
Инспекторатът се е самосезирал. Наистина няма как да си кривим душата – по време на служебния кабинет имаше забавяне по отношение на изпълнението на тези мерки, но в крайна сметка целта е българските граждани да получат качествено, справедливо и бързо правосъдие, добави вицепремиерът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна