Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на британската инфлация през април до три и половина годишен връх

Потребителската инфлация във Великобритания нарасна през април с най-високо ниво от септември 2013-а година насам, което е пореден знак за влошаване на стандарта на живот на британците преди предстоящите през юни предсрочни парламентарни избори и в началото на преговорния процес за излизането на страната от ЕС, показват данни на официалната статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,5% на месечна база при очаквания за запазване на мартенското темпо на растеж от 0,4 на сто.

На годишна база инфлацията във Великобритания нарасна с цели 2,7% след растеж с 2,3% през март и осреднена прогноза на финансовите пазари за повишение с 2,6 на сто, като това представлява най-солидно повишаване на потребителските цени от септември 2013 година насам.

Инфлацията на Острова започна на нараства след вота на британците през миналото лято за напускане на Европейския съюз, който провокира дълбока и рязка обезценка на лирата стерлинг. Нарастването на потребителските цени също така отразява и възходящия инфлационен тренд в световен план на фона на агресивните стимулиращи парични политики, провеждани от редица водещи централни банки, както и поскъпването на петрола от края на миналата и началото на настоящата година.

ONS отбеляза, че солидното повишаване на инфлацията през миналия месец се дължи и на рязко поскъпване на самолетните билети с оглед на Великденската ваканция през април, като нарастване бележат и цените на облеклото и на електрическата енергия.

Април бележи третият пореден месец с инфлация над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, като потребителските цени вече нарастват почти със същото темпо, както и заплащането на труда във Великобритания. Това предполага, че британската икономика, разчитаща в значителна степен на вътрешното потребление, може би ще продължи тенденцията на по-бавен растеж, който е в сила от началото на годината.

Мнозина икономисти прогнозират, че влиянието от спада на британската лира (с близо 8% в рамките на последните 12 месеца) върху потребителските цени може би ще бъде почувствано по-силно през следващите месеци, като и АЦБ очаква инфлацията в страната да удари пик от близо 3 на сто към края на настоящата година.

Основната годишна инфлация (без цените на храни и енергия) се повиши през април на годишна база с 2,4% след повишение с едва 1,8% през март и очаквания за растеж с 2,3 на сто. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време британската статистика оповести и данни, показващи известно забавяне или стабилизация на иначе солидния растеж на цените на входа и на изхода на предприятията.

През април индексът на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се повиши с 16,6% спрямо година по-рано след скок със 17,4% през март. Това представлява най-слаб растеж на цените на входа на британските предприятия от ноември 2016-а година насам, след като в началото на годината (през януари) те нараснаха с цели 20,5 на сто.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия нарасна през април на годишна база с 3,6 на сто, запазвайки темпото на растеж от предходния месец, като това представлява десети пореден месец на растеж на производствените цени след две години на техен спад.

Британската лира реагира негативно на високите данни за инфлацията през април, тъй като инвеститорите сякаш акцентират върху факта, че рязкото повишаване на цените ще отнеме част от разполагаемия доход на домакинствата, ограничавайки потребителските разходи и респективно икономическия растеж. След днешните данни паундът се понижи за кратко към двудневно дъно от 1,2865 долара, отстъпвайки от сутрешен 6-дневен връх около 1,2957 нивото. В същото време еврото нараства с 0,7% към 11-месечен връх от 1,6074 британски лири на фона на продължаващо и днес поскъпването на единната валута спрямо зелените пари към нов 6-месечен връх от 1,1049 долара (над бившия по-значим връх около 1,1022/25 долара, достигнат за кратко на 8-и май, когато стана ясна изборната победа на новия френски президент Еманюел Макрон).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна