Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на инвеститорското доверие в икономиката на Германия през май до близо двегодишен връх

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната се подобри през май до нов близо двегодишен връх, което е пореден знак, че най-голямата европейска икономика се намира в добра форма на фона на избледняващите притеснения, че политическата несигурност на стария континент може да влоши перспективите за растежа в региона, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания ZEW.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт ZEW, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през май до 20,6 пункта от 19,5 пункта през април. Това представлява негово най-високо ниво от юли 2015-а година, макар че осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-солидно повишение на индекса към 22,0 пункта и въпреки че индексът продължава да задържа под негово дългосрочно осреднено ниво от 23,9 пункта.

В същото време и индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, нарасна здраво до 83,9 пункта (най-високо ниво от средата на 2011-а година) от 80,1 пункта месец по-рано, докато очакванията бяха за доста по-скромно негово подобрение до 82,0 пункта.

Икономиката на Германия в добра форма, което се потвърди и от последните данни за БВП през първото тримесечие, отбеляза президентът на института Zew Ахим Вамбах.

Перспективите пред еврозоната като цяло също се подобряват, засилвайки по този начин допълнително икономическата среда за германския износ, допълни той, визирайки факта, че аналогичният индекс, измерващ инвеститорските очаквания за представянето на икономиката на еврозоната през следващите шест месеца, нарасна през май много рязко до 35,1 пункта от 26,3 пункта месец по-рано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна