Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на икономиката на еврозоната от 0,5% в началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на еврозоната запази стабилно темпо на растеж през първото тримесечие на годината, показват нервизирани данни на европейската статистика.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна през първото тримесечие на 2017-а година с 0,5% спрямо аналогичен растеж през четвъртото тримесечие на миналата година, показват предварителни данни Евростат, потвърждаващи експресната оценка на европейската статистика, направена по-рано този месец.

На годишна база БВП на 19-те страни от единния валутен блок се увеличи с 1,7% след растеж с 1,8% в края на миналата година, също оправдавайки първоначалната оценка на Евростат.

Представянето на икономиката на еврозоната в началото на годината е значително по-добро от това на САЩ, където БВП се повиши през първото тримесечие с едва 0,2% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато американската икономика се разшири с 0,5 на сто. Спрямо година по-рано обаче БВП на САЩ нарасна през периода януари - март с 1,9% след повишение с 2,0% в края на 2016-а година на фона на икономическа експанзия в еврозоната от 1,7% в началото на настоящата година.

Евростат представи и своята втора оценка за икономическата експанзия в целия Европейския съюз в началото на годината, която се оказва малко по-добра от предварителните данни, оповестени по-рано този месец. През периода януари - март БВП на ЕС нарасна с 0,5% на тримесечна база при експресна оценка за малко по-солидно забавяне на растеж до 0,4% от 0,6% през последното тримесечие на 2016-а година. На годишна база европейската икономика се разшири през първото тримесечие на 2017-а година с 2,0% при първоначална оценка за запазване на темпото на растеж от 1,9%, регистрирано през третото и четвъртото тримесечие на миналата година.

Трябва да се има предвид, че и при днешната втора оценка за представянето на европейската икономика в началото на годината Евростат не предоставя детайли относно отделните важни компоненти, влияещи на растежа.

Според наличните предварителни данни за икономическия растеж в отделните страни - членки, България се нарежда на шест място по темпо на икономическа експанзия в рамките на целия ЕС. По-рано днес НСИ представи експресни данни, според които БВП на нашата страна се увеличи през първото тримесечие с 0,8% спрямо края на 2016-а година, когато нарасна с 0,9 на сто. На годишна база БВП на България запази солидното темпо на растеж от 3,4%, отчетено през последните две тримесечие на миналата година, като по този показател е изпреварена от Румъния (с икономически растеж от цели 5,6%), Полша (с растеж от 4,1%), Литва (с 4,1%), Латвия (с 3.9%) и Унгария (с 3,7%).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна