Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на търговския излишък в еврозоната до рекорден връх благодарение на силен износ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговският излишък на еврозоната на сезонно-некоригирана база се разшири през март изненадващо рязко до най-високо ниво от старта на проекта на единната валута през 1999-а година при солиден ръст както на вноса, така и на износа. Това е сигнал, че поне на този етап глобалната търговия не изглежда възпрепятствана от призивите за протекционизъм, които идват най-вече от администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп.

Според Евростат търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база е увеличен през март до тримесечен връх от 23,1 млрд. евро спрямо излишък за 18,8 млрд. евро месец по-рано и прогноза за позитивен търговски баланс в размер на едва около 18,7 млрд. евро. Подобряването на търговския излишък се дължи на нарастване на износа на месечна база с 1,4%, като в същото време вносът се понижи с 1,1 на сто.

Балансът в международната търговия на стоки на еврозоната на сезонно-некоригирана база се разшири през третия месец почти двойно, достигайки рекордните 30,9 млрд. евро (най-голям търговски излишък от 1999-а година насам, когато реално стартира единната европейска валута) спрямо излишък за едва 17,8 млрд. евро през февруари и позитивен търговски баланс за 28,2 млрд. евро година по-рано (през март 2016-а). Експортът на стоки от региона (на некоригирана база) нарасна през март с 13% на годишна база, достигайки 20,23 млрд. евро, докато вносът на стоки се повиши с 14% до 171,4 млрд. евро.

Данните на Евростат за целия ЕС също показват солиден ръст на износа през март с 16% спрямо година по-рано при повишение на вноса с 14 на сто, в резултат на което търговският излишък на 28-те страни - членки нарасна до 10,5 млрд. евро от 5,9 млрд. евро година по-рано (през март 2016-а).

Трябва да се отбележи, че търговският излишък на ЕС със САЩ през първото тримесечие на настоящата година се разшири до 30,6 млрд. евро от 23,6 млрд. евро през същия период на 2016-а година. През първите три месеца на годината европейският износ към САЩ се увеличи с 11%, като в същото време вносът на американски стоки се повиши с "едва" 4 на сто. Този факт обаче може да доведе до засилване на протекционистката реторика от страна на Белия дом и до увеличаване на опасенията сред администрацията на Доналд Тръмп относно стойността на еврото на международните валутни пазари и по-специално спрямо щатския долар.

Европейският съюз бележи повишение на износа към всички основни търговски партньори през първото тримесечие на настоящата година, като експортът към Русия нарасна на годишна база с цели 28%, а този към Китай - с 22 на сто. В същото време вносът от Китай се повиши с едва 3%, намалявайки европейския търговски дефицит с Пекин до 41,7 млрд. евро през периода януари - март от дефицит за 47,3 млрд. евро година по-рано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна