Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврамопулос предупреди България да не бави процедурите по прием на бежанци по задължителната квота от Италия

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди България да не бави процедурите по прием на бежанци по нейната задължителна квота от Италия. Комисията прие днес своя дванадесети доклад за напредъка по схемите на Европейския съюз за спешно преместване и презаселване. 

Призовавам Полша и Унгария, които не са приели нито един човек, нуждаещ се от международна закрила, да започнат да го правят веднага. Призовавам също Словакия и България да спрат да налагат стриктни и субективни предпочитания за релокация от Италия.

Досега българските власти твърдяха, че проверките за сигурност на кандидатите за убежище са бавни и че много от мигрантите в Италия не желаят да отидат у нас. Друг аргумент, изтъкван от София, е, че трудно сред пристигналите в Италия се намират хора, които отговарят на условията за бежански статут.

Българското правителство е поело ангажимент да настани 471 бежанци от Италия, но практически у нас не е пристигнал нито един, сочи докладът на Европейската комисия.

България е приела по квотата си 29 бежанци от Гърция при обещани места за 831. Срокът за изпълнението на квотната схема изтича през есента на тази година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна