Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Водеща тема за френските издания е съставът на правителството на новоизбрания премиер Едуар Филип. Вестниците "Фигаро", "Монд" и "Либерасион" представят портрети на новите министри и обобщават, че правителството е съставено от членове, отразяващи донякъде обещанието на Макрон за обновление на политическата сцена във Франция. В него старите и новите лица в политиката са в синхрон, жените и мъжете са по равно, има центристи, представители на левицата и десницата, както и представители на гражданското общество. Сред новите лица в кабинета са бивш телевизионен водещ, олимпийска шампионка по фехтовка и професор по медицина.

Медиите зад Океана продължават с нови разкрития около съмненията за връзките между Белия дом и Кремъл. Лидерът на републиканците в Конгреса Кевин Маккарти е казал, че Путин плаща на Тръмп, пише вестник "Вашингтон пост". Това според изданието е станало в частен разговор на 16 юни с колеги на Маккарти месец преди милиардерът да избран за кандидат президент от Републиканската партия. Според "Вашингтон пост" председателят на Камарата, републиканецът Пол Райън, прекъснал Маккарти и настоял присъстващите републиканци да запазят в тайна думите му.

Централна тема на вестниците в Сърбия е участието на премиера Александър Вучич в международния форум в Пекин. Приятелството между Сърбия и Китай е голям шанс за Белград, който очаква прилив на китайски инвестиции, пише "Данас". Изданието допълва, че след няколко седмици в сръбската столица започва изграждането на китайски културен център.

Тийнейджърите в Гърция са най-затлъстелите в Европа, пише в. "Катимерини", като се позовава на доклад на Световната здравна организация. Шест на сто от децата в южната ни съседка са затлъстели, при средно ниво от 4% за Европа. Според документа основните причина за ръста на децата с наднормено тегло в южната ни съседка са липсата на физическа активност, лошите хранителни навици и лошите икономически фактори.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна