Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Какарачанов подкрепи идеята за включването на НАТО в операциите срещу ИДИЛ

Красимир Каракачанов-Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Участието на НАТО в антитерористичната коалиция срещу ИДИЛ е била тема на обсъждане при срещата на  министъра на отбраната Красимир Каракачанов с генералния секретар Йенс Столтенберг. Какарачанов подкрепи идеята за включването на НАТО като цяла организация в операциите срещу групировката в Сирия и Ирак:

Аз смятам, че това е правилно, защото само с общи усилия може да има резултат. И това не означава, че трябва да се изпращат експедиционни корпуси, както си го представяме или както беше в други случаи. Става въпрос за подпомагане на местни сили, създаване на умения в местни хора, които в името на собствения си интерес и на собствените си държави, да водят борба с Ислямска държава и с тероризма.
 
Йенс Столтенберг има изключително точна представа за състоянието на българските въоръжени сили и проектите за превъоръжаване на армията, допълни Каракачанов. Той се обяви за постигане на по-добри условия и цени на новите изтребители за военно-въздушните сили:

Не трябва да се бърза, защото става въпрос за милиард и половина. Това са средства на българския данъкоплатец и нямаме право на грешка. Трябва да направим усилия да придобием, или да постигнем по-добри условия и цени. Оптимист съм, дори за проектите във флота и за изстребителя, както и за нова машина за пехотата. Това са все необходими неща, които трябва да ги свършим. Разбиране има.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна