Министрите на отбраната от ЕС ще поставят под единно командване чуждестранните военни операции на съюза

Снимка: БГНЕС

28-те министри на отбраната от ЕС решиха да поставят под единно командване чуждестранните военни операции на съюза. На срещата в Брюксел беше взето политическо решение за засилено партньорство между държавите в отбраната и за отделяне на допълнителни финансови средства за бойни групи за бързо реагиране. Заключенията представи върховният представител по външната политика и отбрана Федерика Могерини:

Взехме много важни решения за подобряване на нашите структури за управление на кризи. Очакваме скоро да започне да действа звено за планиране и провеждане на военни операции в рамките на съществуващия Военен секретариат на Европейския съюз без изпълнителни функции. То ще поеме отговорност за оперативното планиране на трите мисии за обучение в Сомалия, Централна Африка и Мали.

Могерини уточни, че решението на политическо ниво е окончателно и няма да се преразглежда.

Попитан дали е бил решен проблемът с резервите на Великобритания относно централизираната щабна структура, която е била гласувана , българският воненен министър Красимир Каракачанов отговори:

Не беше повдигнат, но имаше много интересни идеи по отношение на сътрудничеството, даже бих казал оригинални неща като предлажения за борбата с тероризма. Беше интересно, защото за първи път присъствам на такова ниво.

print Отпечатай
Още от категорията

Китай и Индия в пограничен спор

Китайското министерство на отбраната предупреди Индия да не си прави илюзии относно способността на китайските военни да защитават територията си, предаде Ройтерс. Повод за изявлението е пограничен спор на плато в Хималаите. Според Китай през юни индийски граничари са преминали в китайския район Донгланг и са попречили на работата по..

публикувано на 24.07.17 в 08:36

Е. Славкова: Изглежда, че лодката се клати, но всъщност това е едно стабилно управление

Казусът НДК има два пласта – изхарчени ли са правилно целево предоставените средства на НДК по отношение на председателството на България на Съвета на ЕС, или с тези пари са запълвани други дупки в бюджета на НДК; другата страна на казуса ще остане и след председателството – какъв бизнес план трябва да се направи по отношение на НДК, за да..

публикувано на 24.07.17 в 08:08

Външният министър Екатерина Захариева е на посещение в Белград

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ще разговаря  в Белград със сръбския президент Александър Вучич.  Тя ще представи приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Първото посещение на министър Захариева в балканска страна извън ЕС носи важно политическо послание – европейската перспектива на страните от..

публикувано на 24.07.17 в 07:26

Парламентарната комисия за НДК ще изслуша Мирослав Боршош и Деница Златева

С изслушване на бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и бившия служебен вицепремиер Деница Златева продължава работата на парламентарната комисия, която проучва как са харчени средствата, отпуснати за Националния дворец на културата. В дневния ред е предвидено изслушване и на новия изпълнителен директор Ангел Митев , който смени на..

публикувано на 24.07.17 в 07:11

Очаква се САЩ да приемат нови санкции срещу Русия

Тази седмица американският конгрес се очаква да приеме нова вълна от санкции срещу Русия за предполагаемата намеса в изборите за президент миналата година. Но в същото време, Белият дом изпраща неясни сигнали за това дали президентът Доналд Тръмп е готов да сложи подписа си под законопроекта. В новия пакет се предвиждат и допълнителни санкции срещу..

публикувано на 24.07.17 в 07:10
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева заминава на посещение в Сърбия

Заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на посещение в Сърбия, след което ще отпътува за визита и в Албания, съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи.  Захариева ще представи приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през..

публикувано на 23.07.17 в 19:18

Ердоган пристигна в Джеда, в опит да посредничи за решаване на кризата с Катар

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган пристигна в саудитския град Джеда, в опит да посредничи за решаване на кризата, възникнала, след като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекратиха дипломатическите си отношения с Катар и го обвиниха в подкрепа на тероризма. Днес Ердоган разговоря с краля на Саудитска..

публикувано на 23.07.17 в 18:29