Министрите на отбраната от ЕС ще поставят под единно командване чуждестранните военни операции на съюза

Снимка: БГНЕС

28-те министри на отбраната от ЕС решиха да поставят под единно командване чуждестранните военни операции на съюза. На срещата в Брюксел беше взето политическо решение за засилено партньорство между държавите в отбраната и за отделяне на допълнителни финансови средства за бойни групи за бързо реагиране. Заключенията представи върховният представител по външната политика и отбрана Федерика Могерини:

Взехме много важни решения за подобряване на нашите структури за управление на кризи. Очакваме скоро да започне да действа звено за планиране и провеждане на военни операции в рамките на съществуващия Военен секретариат на Европейския съюз без изпълнителни функции. То ще поеме отговорност за оперативното планиране на трите мисии за обучение в Сомалия, Централна Африка и Мали.

Могерини уточни, че решението на политическо ниво е окончателно и няма да се преразглежда.

Попитан дали е бил решен проблемът с резервите на Великобритания относно централизираната щабна структура, която е била гласувана , българският воненен министър Красимир Каракачанов отговори:

Не беше повдигнат, но имаше много интересни идеи по отношение на сътрудничеството, даже бих казал оригинални неща като предлажения за борбата с тероризма. Беше интересно, защото за първи път присъствам на такова ниво.

Още от категорията

Валентин Радев не смята, че има конфликт между синдикатите и ръководството на МВР

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев не смята, че има конфликт между полицейските синдикати и ръководството на МВР. Той каза това по повод писмото на синдикатите в МВР до премиера Бойко Борисов , в което според тях министърът ги е заплашил заради протестите им. Полицейските синдикати възприемат като зле прикрита заплаха изказване..

публикувано на 20.09.17 в 16:58

БСП ще внесе предложение за прекратяване дейността на Комисията по досиетата

Парламентарната група на БСП ще внесе предложение да бъде прекратена дейността на Комисията за досиетата, а документите да се прехвърлят към институт или агенция. Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Красимир Янков . Дали десет години, в които работи тази комисия, не са достатъчни и има ли какво още да бъде обявявано,..

публикувано на 20.09.17 в 16:18

З. Илиева: Барзани, който не е от вчера в политиката, се опитва да лови риба в мътна вода

За понеделник - 25 септември, е насрочен референдумът, на който иракските кюрди трябва да кажат дали искат да се обособят в независима държава. Темата коментира в ефира на "Хоризонт" журналистът Зорница Илиева , като изтъкна, че призивите за непровеждане на допитването идват от различни страни, но с различни мотиви: Против този референдум са..

публикувано на 20.09.17 в 15:53

Австрийският министър на отбраната: Фронтекс не защитава достатъчно добре външните граници на ЕС

Според Австрия балканският маршрут на бежанците към Западна Европа не е затворен и много от тях преминават през територията на Румъния и България на път за Австрия и Германия. Това заяви австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскоцил в интервю за германския ежедневник „Ди Велт“. От началото на годината в Австрия са пристигнали близо 20..

публикувано на 20.09.17 в 15:20

Депутатите приеха за втори път правила за избор на зам.-председатели на КФН

Депутатите приеха за втори път правила за избор на заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Това се налага заради изтичането на мандата на Ангел Джалъзов и Николай Попов . В края на юли Народното събрание отхвърли предложените от председателя на Комисията Карина Караиванова две кандидатури. Според правилата, ако даден..

публикувано на 20.09.17 в 13:55

Противопоставянето между ГЕРБ и президента – сблъсък на интереси или скриване на истинските проблеми на държавата

Не мисля, че тук става въпрос за противопоставяне между ГЕРБ и президента Радев, по-скоро става въпрос за различни интереси, които се сблъскват в точката на една много голяма обществена поръчка. Това мнение изрази в ефира на "Хоризонт" политическият анализатор Страхил Делийски в коментар по повод разменените реплики между премиера и президента за..

публикувано на 20.09.17 в 13:23

България получи подкрепата и на Полша за членството в Шенген

България получи подкрепата и на Полша за членството си в Шенген. Това стана ясно след срещата между премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Беата Шидло . Двамата министър-председатели обсъдиха развитието на двустранните отношения и приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Полският премиер благодари..

обновено на 20.09.17 в 13:16