Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на отбраната от ЕС ще поставят под единно командване чуждестранните военни операции на съюза

Снимка: БГНЕС

28-те министри на отбраната от ЕС решиха да поставят под единно командване чуждестранните военни операции на съюза. На срещата в Брюксел беше взето политическо решение за засилено партньорство между държавите в отбраната и за отделяне на допълнителни финансови средства за бойни групи за бързо реагиране. Заключенията представи върховният представител по външната политика и отбрана Федерика Могерини:

Взехме много важни решения за подобряване на нашите структури за управление на кризи. Очакваме скоро да започне да действа звено за планиране и провеждане на военни операции в рамките на съществуващия Военен секретариат на Европейския съюз без изпълнителни функции. То ще поеме отговорност за оперативното планиране на трите мисии за обучение в Сомалия, Централна Африка и Мали.

Могерини уточни, че решението на политическо ниво е окончателно и няма да се преразглежда.

Попитан дали е бил решен проблемът с резервите на Великобритания относно централизираната щабна структура, която е била гласувана , българският воненен министър Красимир Каракачанов отговори:

Не беше повдигнат, но имаше много интересни идеи по отношение на сътрудничеството, даже бих казал оригинални неща като предлажения за борбата с тероризма. Беше интересно, защото за първи път присъствам на такова ниво.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна