Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Нанков: Близо 23 млн. лв са осигурени за строителството на два участъка на магистрала "Хемус"

Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на тол такса и електронна винетка е единственият справедлив начин за финансиране на пътната мрежа. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

Докато ние не въведем социално справедливия модел тол такса и електронна винетка, ние ще имаме проблем с финансирането на пътния сектор в България. Въведем ли го, на годишна база ще имаме между 4 и 5 пъти по-голям ресурс не само за рехабилитация на стари пътни отсечки, а за строителство и изграждане на нови такива.

Близо 23 млн. лева за тази година са осигурени за започване строителството на два участъка на магистрала "Хемус", каза още министърът. Допълнително от бюджета са осигурени още един милион лева за разплащане на проектирането.

Ако до 17ч. днес няма подадени оферти за изграждане на системата за ТОЛ таксите, срокът може да бъде удължен отново. Това обяви в кулоарите на парламента регионалният министър Николай Нанков. Според него срокът от 24 часа е достатъчен, за да се подаде оферта:

В момента срокът за подаване на оферти е удължен с един ден, защото всеки ден ни е ценен. За тази година, както споменах 43 дена, ние сме загубили, ако трябва да кажа не ние, не министерството, не държавата, а обществото, тъй като това са средства за ново изграждане на пътища, за реконструкция, рехабилитация, пътна безопасност над 600 милиона лева. Това е рехабилитацията на над 2 000 километра пътни отсечки, нов участък от магистрала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна