Британската полиция ще арестува Джулиан Асандж, ако напусне еквадорското посолство в Лондон

Джулиан Асандж
ЕПА/БГНЕС

Британската полиция съобщи, че ще арестува Джулиан Асандж, ако напусне еквадорското посолство в Лондон, въпреки решението от по-рано днес на шведската прокуратура да прекрати разследването за изнасилване срещу основателя на “Уикилийкс“.

Прокуратурата на Швеция оповести, че прекратява разследването срещу Джулиан Асандж на базата на липса на достатъчно основания да го продължи. Поискана е отмяна на заповедта за арестуването, с което се слага край на обвиненията, повдигнати преди седем години, които Асандж отрича. Той винаги се е опасявал, че Швеция ще го предаде на Съединените щати, където го очаква дело за изтичането на поверителна информация. Основателят на „Уикилийкс“ се укрива в еквадорското посолство в Лондон от 2012-а година. Несигурността около бъдещето на Асандж обаче остава, защото британската полиция излезе с изявление, че той ще бъде арестуван, ако напусне еквадорското посолство, защото остава в сила друга заповед за задържането му, заради отказ да се предаде и да се яви в британски съд на 29 юни 2012 година. Адвокатът на Асандж, Пер Самуелсон, заяви, че решението на шведската прокуратура е голяма победа за неговия клиент и че е внесъл иск за отмяна на заповедта за арест пред британските власти.


Още от категорията

Нова детска градина за 120 деца ще бъде построена във великотърновския квартал "Зона В"

Във великотърновския квартал "Зона В" ще бъде построена нова детска градина за 120 деца. Досега районът е без детско заведение. Детската градина ще е върху терен от 4 декара, за който са задвижени процедурите за отчуждаване, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов и допълни: Тенденцията, която е била преди години, е да са се продавали много от..

публикувано на 25.11.17 в 11:17
Райна Асенова, балканист-журналист от БТА

Райна Асенова: Съдът в Хага успя до голяма степен да въздаде правосъдие

Международният трибунал за военните престъпления в Бивша Югославия осъди тази седмица на доживотен затвор бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич . Той беше признат за виновен по обвинението за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Босна и Херцеговина през 1995 година, като за най..

публикувано на 25.11.17 в 11:15

В Кюстендил самотните майки ще плащат 25% от месечната такса за детска градина

25% от месечната такса за детска градина в Кюстендил ще плащат семeйства на студенти, гласи предложението, което ще гласува Общинският съвет. Цялата такса е 98 лева, уточни председателят на съвета Михаела Крумова . 25% от таксата ще плащат и самотни майки, когато бащата не е припознал детето, както и семeйства, в които поне единият родител е с трайно..

публикувано на 25.11.17 в 11:03
Кюстендил

Народни представители и кметове от България и Македония се събират на среща в Кюстендил

Българо-македонските отношения: приоритети и предизвикателства ще обсъдят в Кюстендил народни представители, кметове от България и Македония и граждански организации. Акцент в срещата ще бъдат съвместни действия за разработване на проекти в граничните региони. Преди два дни в Струмица правителствата на двете държави подписаха девет споразумения за..

публикувано на 25.11.17 в 10:53

Преглед на международния печат

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск даде "абсолютен“ краен срок до 4 декември за Великобритания, за да може тя да представи предложенията си по сметката за Брекзит, пише изданието "Политико ". Според официален представител Мей е приела крайния срок. Тя обеща , че оставащите в ЕС страни няма да имат нужда да плащат допълнителни средства заради..

публикувано на 25.11.17 в 10:42

Български кораб от Фронтекс спасява бежанци в Егейско море

Гръцките медии съобщават за блестяща спасителна операция на български граничен кораб, който е част от силите на Европейската агенция по охрана на границите Фронтекс в Егейско море. Българският граничен полицейски кораб, съобщават гръцките медии, патрулира по линията, която разделя гръцките и турски териториални води. Тази нощ е локализирал лодка с..

публикувано на 25.11.17 в 10:41

В Пампорово е въведена забрана за движение на моторни шейни по ски пистите

В курорта Пампорово е въведена забрана за движение на моторни шейни по маршрути, които са част от ски пистите. Спазването на тази мярка за безопасност на туристите ще се следи от специализирани ски патрули, каза заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев .   Разбира се оставена е възможност за заведенията, които са в по-високата част на курорта..

публикувано на 25.11.17 в 10:20