Отново уран над допустимите норми във водата на три пловдивски села

Наличие на уран, малко над допустимите норми, е открито във водата на три пловдивски села - Пъдарско, Болярино и Драгойново. От Регионалната здравна инспекция се позоваха на резултати от проби, предоставени им от ВиК. 

В и К дружеството е тествало водата в частна лаборатория в Бухово, уточни директорът на здравната инспекция в Пловдив д-р Ваня Танчева- Манчева. В късния следобед са уведомени кметовете на населените места да се предприемат съответните мерки.

Забраняваме водата за пиене и за готвене. Става дума за увеличения, които са в рамките на старите норми, минимални. За сега се спира водата до получаване на втори резултат.

В понеделник ще бъдат взети нови проби. Те ще бъдат изследвани в Националния център по радиобиология.


Още от категорията

Росина Станиславова: Трябва да се обяснят на хората предимствата на паветата

Росина Станиславова от Сдружение "Бели брези", част от Инициативния комитет за запазване на гранитните павета в София заяви пред Радио София, че Столичната община е започнала ремонта на бул. "Прага" извън рамките на закона. Тя посочи, че според данните на табелата, която е поставена на ремонтното трасе, разрешителното за реконструкцията вече е..

публикувано на 16.08.17 в 18:17

Турция арестува петима бойци на "Ислямска държава", планирали атентат в Истанбул

Турските сили за сигурност задържаха петима бойци от групировката "Ислямска държава", които са планирали да извършат атентат в Истанбул. За ареста съобщи валийството на северния окръг Самсун, където бяха задържани терористите, цитирано от вестник "Сабах". Силите за сигурност са получили обаждане на 15 август вечерта, че група терористи закупили..

публикувано на 16.08.17 в 18:09

Нападателят от Париж ще бъде съден за убийство при утежняващи обстоятелства

Мъжът, който в понеделник се вряза умишлено с кола в терасата на пицария в парижкото предградие Сет-Сор и уби 12-годишно момиче, може да носи наказателна отговорност, съобщиха от прокуратурата. Извършителят беше арестуван на място веднага след инцидента и се очаква да бъде изправен пред съд за убийство при утежняващи обстоятелства. Освен загиналото..

публикувано на 16.08.17 в 17:52

Болницата в Русе е уведомила НЗОК и здравното министерство за казуса с неизползван апарат

Преди време по "Хоризонт" ви разказахме за случая, при който Районната здравно-осигурителна каса в Русе отказа да сключи договор по клинична пътека за инвазивна кардиология с Държавната университетска болница в града, въпреки че лечебното заведение разполагаше вече с нов апарат, ангиограф, купен с европейски средства. Година по-късно казусът има..

публикувано на 16.08.17 в 17:36

12 екипа гасят два пожара в Тополовградско

Пожарът от община Тополовград се прехвърли близо до българо-турската граница. Няма опасност за населението в района. 12 екипа гасят двете огнища. Насочват се пожарни автомобили към село Маточина, което е само на 8 километра от границата. В района на селата Присадец и Филиповци пламнаха сухи треви. Пожарът се разгърна на широк фронт и стана труден за..

обновено на 16.08.17 в 17:33

Българин спечели световния турнир по една от най-популярните видеоигри в света - "Dota 2"

Българин спечели световния турнир по една от  най-популярните видеоигри в света - "Dota 2". Иван Бориславов Иванов стана световен шампион на турнирът "The international" с отбора "Team Liquid", каза в предаването "12+4" геймърът Николай Богданов : "The International 7" е седмият поред турнир по дисциплината "Dota 2". Иван Бориславов Иванов, с..

публикувано на 16.08.17 в 17:15

Протест срещу строителството на висока сграда в столичния квартал "Стрелбище"

Жители на столичния квартал "Стрелбище" отново излизат на протест тази вечер срещу строителството на 44-етажна сграда в зелена площ.  Багери на фирмата-инвеститор разрушиха тази сутрин част от улица "Майор Първан Тошев", която попада в зоната на строежа, въпреки заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова улицата да бъде освободена.  Мнения на..

публикувано на 16.08.17 в 17:07