Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп ще произнесе "историческа" реч за исляма

| обновено на 20.05.17 в 12:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Саудитска Арабия на първото си посещение в чужбина от встъпването му в длъжност през януари. Придружава го дъщеря му, Иванка Тръмп. В навечерието на визитата президентът заяви, че се надява да обедини цивилизования свят в борбата срещу тероризма.

Очаква се днес Доналд Тръмп да се срещне в Рияд с лидерите на шест националности в съвета за сътрудничество в Персийския залив. По време на обяд с лидерите на повече от 50 мюсюлмански страни Тръмп трябва да произнесе, по думите му, „историческа реч“ за исляма. Първата ми спирка е Саудитска Арабия, сърцето на мюсюлманския свят. На историческо събиране с лидерите на повече от 50 мюсюлмански страни ще представя позицията на американския народ честно и ясно, заяви президентът.

Кралят на Саудитска Арабия Салман е смятан за приятелски настроен към Съединените щати, макар по време на предизборната си кампания Тръмп да си позволи не особено ласкателния коментар, че Саудитска Арабия не може да съществува без закрилата на САЩ.

Следващата спирка на Доналд Тръмп е Израел, където са планирани разговори с премиера Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас. Сред основните теми е бъдещето развитие в Иран след президентските избори.

Политическите наблюдатели очакват проблематична обиколка за импулсивния и в момента силно критикуван американски президент, имайки предвид, че той реши да направи първата си обиколка в чужбина в един от размирните райони на света - Близкия изток.

Междувременно социологическо проучване показва, че рейтингът на Тръмп е спаднал до най-ниското си ниво от встъпването му в длъжност. 56% от американците не одобряват политиката му. Настроението в Съединените щати очевидно се обръща след бурна седмица на скандали, свързани с предполагаемата намеса на Русия в президентските избори. В хода на разследванията бившият директор на ФБР Джеймс Коми се е съгласил да даде показания пред специалната сенатска комисия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна