Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Не трябват промени в Конституцията, за да се въведе механизъм за търсене на отговорност на тримата първи в съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Според главния прокурор Сотир Цацаров не са необходими промени в Конституцията,  за да се въведе механизъм за търсене на отговорност на тримата първи в съдебната власт. Цацаров коментира обтегнатите си отношения с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, малко след като стана ясно, че заместникът му  Евгени Диков е първият избран член на следващия ВСС.

Докато се изчакваха резултатите от гласуването на следователите за нов член на ВСС,  главният прокурор Сотир Цацаров, макар и с неохота, коментира отново скандала "ЦУМ гейт". Той призна, че чисто човешки, съжалява за срещата си с бизнесмена Сашо Дончев, но призова да има правила, защото ако ще се коментира неговата среща с Дончев и Георги Гергов, би трябвало да бъде осъждана и срещата на Лозан Панов с известен адвокат в София.

Моят статут, колкото и странно да звучи, може би и на самия г-н Панов, е абсолютно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашият статут, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване. Следователно, ако законодателят, в крайна сметка, вземе такова решение, в което аз не виждам да има нещо опасно. Напротив! Едно такова решение би следвало да обхваща и т.нар. тримата големи., колкото и символично и малко неестествено да звучи тази дума. Следователно, напълно е възможно да се създаде такъв механизъм. Създаването му, по мое мнение, не изисква въобще промени в Конституцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени