Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция спечели световната титла по хокей на лед

Швеция спечели световната титла по хокей на лед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Швеция спечели за десети път световната титла по хокей на лед, след като във финала на шампионата във Франция и Германия се наложи с 3:1 след изпълнение на дузпи над считания за абсолютен фаворит тим на Канада.

В Кьолн двата отбора направиха много динамичен и равностоен двубой, в който прагматичната игра в защита и на двата тима взе връх. Въпреки това головите възможности и пред двете врати не бяха никак малко, като вратарите Калвин Пикард и Хенрик Лундквист имаха много работа през всичките 80 минути на срещата.

Резултатът бе открит в края на втората третина, когато Виктор Хедман пробва да изчисти шайбата, но тя подскочи няколко пъти по леда и за нещастие на вратаря на Канада Пикард премина между краката му, за да се озове в мрежата. Само две минути след началото на третата част обаче Райън О'Райли възстанови равенството за 1:1. До края на редовното време и в продължението играта бе на много висока скорост, но нов гол не падна и това наложи изпълнението на дузпи.

При тях вратарят на „трите корони“ Хенрик Лундквист се отличи, спасявайки ударите на Нейтън Маккинън, Брейдън Пойнт и Мач Марнър, а веднъж и гредата помогна след шута на Райън О'Райли. Победните попадения за шведския тим реализираха Никлас Бакстрьом и Оливер Екман-Ларсон. Така Швеция спечели световната титла за пръв път след 2013 г., докато Канада пропусна да се изравни на върха с Русия с по най-много спечелени световни титли. „Сборная“ има 27, докато „кленовите листа“ са втори с 26. Чехия има 12, докато Швеция е на четвърто място във вечната класация с 10.

Бронзовите медали спечели тимът на Русия, който надигра Финландия с 5:3.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени