Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора задължителна матура полагат зрелостниците днес

| обновено на 22.05.17 в 09:13
Снимка: БГНЕС
Зрелостниците се явяват на втората задължителна матура - по избран от тях предмет, а седмокласниците на Националното външно оценяване по математика. Най-много зрелостници - около 14 000, са решили да се явят на изпит по биология. Втората предпочетена матура е по английски език. На трето място е тази по география. Те са избирали между 13 предмета. В София 1/3 от дванадесетокласниците са избрали изпит по английски език.

Матурата започна в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. За поредна година тя се провежда в един и същи ден с националното външно оценяване по математика на седмокласниците. Техният изпит започва в 10.00 часа.

Резултатите от двата изпита ще станат ясни в началото на юни.

Радостина Николова, главен експерт по история в Министерството на образованието, поясни как биха могли да повлияят на крайната оценка евентуални граматически грешки в текста на абитуриентите.

Санкциите са главно в третия модул. Това всъщност всеки един от оценителите преценява. Зададени са критерии кога се получават съответно 35, 30, 25, 20 точки.

И днес, както при първата матура по български език в петък, изпитът е разделен на модула. Точните науки са с два модула, хуманитарните - с три.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна