Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Пепеляшка и шотландските барони

БНР Новини
Замъкът Балморал в Северна Шотландия.
Снимка: Stuart Yeates

Ако се опитаме да си представим как би изглеждал замъкът, в който Пепеляшка отива на бала, за да танцува със своя принц, най-вероятно в съзнанието ни ще изплува приказният замък от анимацията на Уолт Дисни. И той ще е само един от многото примери за приказни замъци, с много и най-различни по размер и височина кули, кулички, балкони и порти, украсени с всевъзможни ужасяващи или не чак толкова ужасяващи зверове и орнаменти. Всички тези архитектурни белези са характерни за един определен архитектурен стил, известен като Архитектурата на шотландските барони.
Този стил се появява под силното влияние на средновековните готически замъци и френските имения, пречупени през погледа на шотландските архитекти, строители и аристократи от 60-те години на 16 век. След два века на разцвет, стилът постепенно е забравен, но през 19 век се възражда отново. Повечето елементи на постройките са просто декоративни – за разлика от господарите на средновековните замъци, високопоставените особи от следващите векове нямали особена нужда от бойни кули и специални ниши за оръдия, но пък тези допълнения придават много по-величествен, заплашителен, даже фантастичен вид на често обградените със зеленина замъци и имения. От вътре замъците също са много красиви – мебелите често са от масивно дърво, а стените и завесите са предимно в тъмночервено, кафяво с оранжеви нюанси и по-рядко в зелено или бяло. Често в тези постройки могат да се видят големи, пищни полилеи и много и най-различни ловни трофеи.
Приказният ефект на сградите вдъхновява художниците на студиото „Уолт Дисни“ и затова замъците от любимите анимационни филми на малки и големи са до голяма степен в този архитектурен стил. Истинските замъци в Стила на бароните са Балморал в Северна Шотландия и Дънробин в шотландския град Съдерланд. В тях и сега живеят членове на британското кралско семейство.

четвъртък, 25 май, от 17 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна