Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация е в Рим за 24 май

Американският президент Доналд Тръмп се срещна с папа Франциск

Снимка: БГНЕС

Две са важните теми, свързани с италианската столица Рим - отбелязването на Деня на българската писменост и култура и официалната визита на американския президент Доналд Тръмп в Италия.

Както всяка година, 24-ти май се отбелязва с тържествен молебен в базиликата „Сан Клементе” и поклонение на гроба на Св. Константин-Кирил Философ. На събитието присъства делегация, водена от министъра на културата Боил Банов. По-късно днес в българското посолство посланик Марин Райков дава прием, на който са поканени всички български граждани, пребиваващи в Италия. Министър Банов ще връчи почетни награди на Министерството на културата на италиански културни дейци, допринесли за разпространяването на българската култура.

Рано тази сутрин американският президент Доналд Тръмп се срещна с папа Франциск във Ватикана. Разговорът им продължи около 30 минути, определен от медиите като среща между строителя на мостове и строителя на стени. Очаква се официалното комюнике от нея, но стана известно, че папа Франциск заръчал на американския президент да бъде средство за мир. Доналд Тръмп ще се срещне с италианския президент Серджо Матарела и ще разговаря с премиера Паоло Джентилони.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна