Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържество пред Народната библиотека беше отбелязан Денят на славянската писменост и култура

Румен Радев: Думите са нашият общ капитал, нека ги пазим, защото и те ни пазят

| обновено на 24.05.17 в 14:30
Снимка: БГНЕС

С тържествен водосвет и поднасяне на венци и цветя Денят на славянската писменост и култура беше отбелязан пред Националната библиотека в София, където се намира и паметникът на братята Кирил и Методий.

Тържествената церемония започна с водосвет, отслужен от мелнишкия епископ Герасим. На официалното честване на празника присъстваха патриарх Неофит, председателят на парламента Димитър Главчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, културни дейци и общественици, деца от софийски училища, много учители и родители.

Президентът Румен Радев посочи в речта си, че всички днес сме само българи, а в йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а всяко българско дете.

В йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете.

Българският език е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата. Езикът ни вдъхновява и езикът ни утешава. Когато духът линее и езикът страда с нас.

Езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине! Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроди!

Акцент в речта на държавния глава беше и посланието, което той отправи към сънародниците ни в чужбина:

България днес се простира на пет континента, защото наши сънародници са отнесли със себе си частица от тази незрима родина - българският език по всички кътчета на планетата! Този език е онази безценна нишка, по която те винаги могат да намерят пътя към своя дом!

Думите са нашият общ капитал. Нека ги пазим, защото и те ни пазят, каза в края на речта си Румен Радев.

Стихотворението "Аз съм българче" беше рецитирано тази година от Димана и Никола - ученици в 22-ро училище в София. Авторът на детски книжки Петя Кокудева прочете послание, с което призова цялото общество да помогне на учителите и децата да могат да запазят вярата си в езика.

По традиция церемонията приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Светите братя.

По-късно на традиционния прием по случай празника президентът Румен Радев благодари на хората на просветата:

Вие сте призвани да бъдете будителите на българския народ, да съхраните една вековна култура и да я обогатите с труда и таланта си. Поклон пред вашите усилия! Честит празник на всички!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна