Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Борисов обеща инвестиции в образованието", пише вестник "24 часа". Това е и една от основните цели на правителството като инвестиция в образованието на бъдещите поколения. Изданието уточнява, че премиерът не е присъствал на тържественото шествие по случай 24-и май вчера, а е избрал "Фейсбук ,за да поздрави българите.

"От юли всеки трети пенсионер ще е с минимална пенсия за стаж и възраст от 180 лева", припомня на първата си страница вестник "Сега".  Изданието изчислява, че толкова ще получат около 668 хиляди възрастни,  което е около 31 процента и половина от всички пенсионери. От 1 октомври този вид пенсия пък ще нарасне с още 20 лева и така минималната пенсия от 200 лева ще вземат 38% от възрастните хора в България. Правителството е публикувало за обществено обсъждане постановление за промяна на бюджета на Държавното обществено осигуряване, за да изпълни обещанието си. За година за увеличението на най-ниските пенсии ще трябват 100 млн. лева, а за 2018 година - 280 млн. лева, посочва още всекидневникът.

Вестник "Капитал дейли" излиза със заглавие на първата си страница: "Проблеми са банковите заеми към свързани лица". Изданието обяснява, че Международният валутен фонд и Световната банка са провели собствен стрес тест на българската банкова система, като 5 банки са провели капиталов недостиг. Това става ясно от доклада за оценка на финансовата стабилност на страната. Там се посочва, че освен концентрацията на кредити към свързани лица, друг проблем е високото ниво на необслужвани кредити. От МВФ препоръчват създаването на фонд за ликвидна подкрепа, допълва "Капитал дейли".

Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов коментира пред вестник "Труд", че "тероризмът не може да промени Европа. По думите му, "за разлика от много части на света, където той има за цел да установи своята власт, в Европа това няма да се случи“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна