Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските следователи спират обмена на информация със САЩ за атентата в Манчестър

Осем души са задържани по подозрение за съучастие в терористичния акт

| обновено на 25.05.17 в 21:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската полиция е спряла да споделя информация със САЩ, свързана с бомбения атентат в Манчестър заради изтичане на данни в американските медии. Британските разследващи са били разгневени, след като снимки на разрушенията след нападението на поп концерт в понеделник са се появили в "Ню Йорк таймс", съобщи Би Би Си. Малко преди публикуването на снимките, часове след атаката, името на нападателя Салман Абеди изтече в американските медии.

Премиерът Тереза Мей обяви, че на срещата в НАТО в Брюксел ще настоява пред американския президент Доналд Тръмп споделената информация да бъде пазена. В същото време службите за сигурност ще останат нащрек за възможни нови атаки.

Нивото на терористична заплаха, оценено от Независимия съвместен център за анализ на тероризма, ще остане критично, а обществеността трябва да продължи да бъде бдителна, каза Мей.

Осем души са арестувани досега във връзка с атентата в Манчестър, потвърди главният комисар на полицията в града Йън Хопкинс.

Арестите, които извършихме, са значителни и първоначалните претърсвания разкриха предмети, които смятаме, че са много важни за разследването, обясни Хопкинс.

Комисарят обясни също, че подозрителният пакет, заради който днес сапьори бяха извикани в предградието на Манчестър Хюм, не е опасен.

Великобритания почете с минута мълчание жертвите на терористичната атака в Манчестър. При бомбената атака на поп концерт в понеделник вечерта загинаха 22 души, а около 64 бяха ранени. Днес, в 11 часа местно време, жителите на Манчестър се събраха на площада "Сейнт Ан" в града, за да почетат загиналите сред хиляди цветя и балони с форма на сърце. Кралица Елизабет Втора посети болницата в Манчестър, където са настанени някои от пострадалите.

Британските служби за сигурност са осуетили 18 терористични заговора в страната от 2013 г. насам. Пет от тях са били след нападението в централен Лондон през март, съобщи Би Би Си, като се позова на служилите от службите за сигурност.

Германското разузнаване съобщи, че атентаторът Салман Абеди е бил в Германия четири дни преди атаката, което подкрепя версията, че той е бил част от терористична мрежа.

В Либия са били арестувани бащата и по-малкият брат на атентатора Салман Абеди, съобщи Ройтерс. Говорител на местната полиция е заявил, че братът Хашем Абеди е бил свързан с "Ислямска държава". Той е знаел за нападението в Манчестър и сам е планирал атака в либийската столица. Бащата Рамадан Абеди заяви, че всичко е било нормално, когато последно е говорил със сина си.

Салман учеше в Нортенден колидж в Южен Манчестър. Нямаше проблеми и последните две години завърши с високи оценки. Говорих с него преди пет дни и нямаше нищо нередно, всичко беше нормално.

Мюсюлманската общност в Манчестър също категорично се разграничи от нападението в понеделник. Директорът на ислямския център в града Фаузи Хафар заяви:

Ужасяващото зверство, извършено в Манчестър в понеделник вечерта, ни шокира всички. Много ни шокира. Подобно низко деяние няма място в религията ни, нито в която и да е религия.

Вестник "Ню Йорк таймс" прави извод, въз основа на снимки на полицията, че задействаното от атентатора взривно устройство е било мощно и сложно. По информация на "Индипендънт" в дома на атентатора Абеди са били открити още експлозиви, които е можело да бъдат използвани за нови атентати.

Във Франция също бяха арестувани две жени при операция в градовете и Лил и Обурден, в северната част на страната, съобщи радио Франс инфо. По данни на медията двете жени, на 33 и на 34 години, изявили готовност да извършат терористична атака, вдъхновени от атентата в Манчестър.

Няма пострадали български граждани при терористичния акт в Манчестър, съобщиха от Министерството на външните работи. Информацията е потвърдена от британската полиция и е предоставена на българското посолство в Лондон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна