Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-голям принос на НАТО в борбата с тероризма се обяви президентът Румен Радев

Снимка: БГНЕС

За по-голям принос на НАТО в борбата с тероризма се обяви президентът Румен Радев. Според държавния глава това е важно за България, тъй като ще доведе до намаляване на мигрантските потоци. Президентът ръководи българската делегация на срещата на страните от НАТО в Брюксел

България подкрепя предложения подход за засилване на приноса на НАТО към усилията на международната общност в борбата с тероризма. Това подчерта и президентът Румен Радев:
Тероризмът простира пипала към Европа все по-силно и НАТО трябва да противодейства. Ние считаме, че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци. Това означава по-голяма сигурност в държавите от Близкия изток. За България това е изключително важно.

В Брюксел държавите от НАТО трябва да препотвърдят и политическия ангажимент за нарастване на приноса към общите отбранителни способности на Алианса и достигане на две на сто от БВП на разходите за отбрана. Президентът коментира и вчерашните думи на премиера, че е възможно проектите за модернизацията на армията ни да бъдат преразгледани:
Ежедневната смяна на позиции, на приоритети не работи в интерес на сигурността на България. Има решение на парламент и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Мисля, че ще има сериозен дебат по тези важни теми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна