Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска постоянен арест за участници в канала за трафик през летище София

| обновено на 27.05.17 в 15:37
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянен арест за четирима от участниците в разбития канал за трафик на хора през летище София. Засега задържане под стража се иска за двама гранични полицаи и за двама постоянно пребиваващи у нас граждани на Бангладеш, а решението на специализирания съд се очаква по-късно днес. Кръгът на обвиняемите обаче ще се разширява, твърдят от държавното обвинение.

Арест се готви и за трети граничен полицай, който е в чужбина. Други МВР-служители от летище София ще бъдат използвани като свидетели. Свидетел е и чуждият граждан, при пропускането на когото срещу заплащане беше осветен канала. Все още се изяснява от колко време е действал той, подчерта главният прокурор Сотир Цацаров, който коментира:

При положение, че е могъл да премине гражданин на Бангладеш, гражданин на Ирак, или на която и да е друга страна, за когото по дефиниция е ясно, че представя неистински документи, тоест такива, които само формално да покажат възможността да влезе и те несе подлагат на задълбочен преглед, тогава какво да кажем? Би могъл да влезе всеки. Както човек, който просто търси начин да влезе в страна, за да я използва като транзитен пункт към Западна Европа, така и човек, който има съвсем други цели, влизайки в страната. Тази хитотези не може да бъде отречена.

През разбития канал е можел да премине всеки, включително и лице, представляващо опасност за националната сигурност, призна Цацаров,  според когото  причина за това е , че единственото,  от което са се интересували замесените в канала гранични полицаи, са били парите за всеки пропуснат чужд гражданин:

Те не се интересуват от неговите цели по-нататък, а и няма как да се интересуват, защото намеренията им са користни и са свързани с това: Каналджиите да получат своето, граничните полицаи да получат своето. Можем да предполагаме, че такава би била ситуацията и в някоя друга европейска страна, но не забравяйте, че в повечето случаи това ще бъдат хора, които ще влязат тук с каквито и да е документи, просто защото ще бъдат пропуснати с тях. Защото са платили! И ще са хора, които най-вероятно ще напуснат страната ни със съвсем други документи. Това трябва да търси разследването.  Аз въобще не предполагам, че с документите, с които са влезли на аерогара „София“, ще излязат и ще влязат на някое чуждо летище.


Обвинител номер едно коментира темата пред началото на първия пряк вот за избор на четиримата прокурорски представители от професионалната квота на следващия ВСС. За позицията се борят 12 прокурори, а към избиращите ги Сотир Цацаров се обърна с думите:

Първото да гласуват, второто - да гласуват за себе си. Да гласуват за себе си означава да гласуват с мисъл за тези кандитати, за които считат, че наистина ще са в състояние да защитят техните интереси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна