Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ ще подари на Владимир Путин книгата "Граматика на старобългарския език"

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

Младежи от Движение "България на гражданите" (ДБГ) ще подарят на руския президент Владимир Путин книгата "Граматика на старобългарския език" чрез посолството на Руската Федерация. В нея български експерти по старобългарски заедно с руски историци са уточнили как се е зародила българската азбука и как е разпространена по света. В интервю за "Хоризонт" заместник-председателят на ДБГ Димитър Делчев коментира:

Смятам, че господин Путин, поради незнание или поради някаква друга причина, интерпретира погрешно исторически факти. Подарявайки му книгата и запознавайки се с нея господин Путин ще има много по-добра възможност да се основава на исторически факти и във взаимоотношенията си с България, в дипломатическите разговори, няма да допуска подобни грешки, които биха довели до напрежение в българо-руските отношения - заяви заместник-председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев.

На 24 май на среща с македонския си колега Георге Иванов президентът Владимир Путин заяви, че славянската азбука и литература са дошли в Русия от македонска земя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна